Sprijin pentru părinți. În R. Moldova au fost deschise primele două creșe de tip familial
În R. Moldova au fost deschise primele două mini-creșe de tip familial. Este vorba despre „Micul Odoraș”, deschis de Mariana Grigorenco la Bălti și „Micii Exploratori” a Anei Axenti la Chișinău. Cele două creșe au fost deschise cu suportul Organizației Internaționale a Muncii Moldova și Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că serviciile alternative inovatoare de îngrijire de tip familial oferă copilașilor confort și siguranță, având la dispoziția lor necesarul de grijă, atenție, metodologii inovatoare de educație, jucării și un spațiu foarte frumos amenajat.
„Serviciile alternative de îngrijire a copiilor sunt soluția pentru diversificarea serviciilor și extinderea locurilor de creșe pentru copiii cu vârsta de 0-3 ani. În 2023, aproximativ 150.000 de femei erau inactive pe piața forței de muncă din cauza responsabilităților familiale și a lipsei serviciilor de îngrijire a copiilor. Grupele de creșe pentru copii până la 2 ani și grădinițele sunt insuficiente în fiecare a 10-a comunitate. Doar 19% dintre copii cu vârsta de până la 2 ani, frecventează o creșă”, anunță Ministerul Muncii.
Creșele de tip familial vor activa în bază de regulament elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. O mini-creșă va putea lua în îngrijire maxim 5 copii, dintre care cel mult 2 copii cu vârsta până la 12 luni și 2 copii cu vârsta de 13-24 luni, scrie IPN.
Inițiativa vine să sprijine implementarea „Programului național privind serviciile de îngrijire a copiilor cu vârsta până la 3 ani pentru ani 2023-2026”, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Scopul proiectului este de a crea servicii calitative de îngrijire a copiilor și de a sprijini părinții în rolul lor educațional, oferindu-le, în același timp, posibilitatea de a participa activ pe piața forței de muncă, anunță Ministerul Muncii.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Pe 1 inie 2024, autoritățile au lansat platforma serviciialternative.gov.md, unde pot fi găsite toate informațiile și actualizările legate de serviciile alternative de îngrijire a copilului cu vârsta de până la 3 ani. Aceasta oferă detalii despre legislația în vigoare, ghiduri pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori.