Soții Aramă au ridicat premiul oferit poporului R. Moldova pentru susținerea refugiaților ucraineni
Poporul R. Moldova a primi o mențiune de onoare în cadrul ediției din acest an a „Premiului Nansen pentru Refugiați al UNHCR”. Mențiunea a fost oferită în semn de recunoștință pentru implicarea și compasiunea de care au dat dovadă moldovenii, începând cu data de 24 februarie 2022, când milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara.
Ceremonia de înmânare a premiilor a avut loc la Geneva, pe 14 octombrie. Mențiunea oferită R. Moldova a fost ridicată de soprana și Ambasadoarea Bunăvoinței UNHCR, Valentina Nafornița, alături de soții Zaharia și Tatiana Aramă, care administrează pensiunea „Casa Veche” din Palanca, localitate aflată la mai puțin de 60 km distanță de portul Odesa. Micul sat din Ștefan-Vodă a fost primul punct de oprire și odihnă pentru miile de oameni care fugeau din calea războiului.
Înaltului Comisariat ONU Pentru Refugiați (UNHCR) anunță mențiunea oferită țării noastre „evidențiază reacția rapidă și plină de compasiune a Republicii Moldova față de unul din cele mai mari fluxuri de refugiați din istoria modernă a Europei, cea mai semnificativă de la cel de-al Doilea Război Mondial”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
UNHCR notează că de la escaladarea masivă a războiului din Ucraina în februarie 2022, milioane de persoane au căutat refugiu peste granițe. R. Moldova, o țară cu o populație de doar 2,5 milioane de locuitori, a primit cu generozitate peste un milion de refugiați, peste 100.000 rămânând în prezent în țară, amintesc oficialii ONU, precizând că R. Moldova este acum țara care găzduiește cea mai mare proporție de refugiați din Europa în raport cu populația sa.
Premiul Nansen pentru Refugiați, creat în 1954 în onoarea diplomatului norvegian Fridtjof Nansen, recunoaște eforturile excepționale ale persoanelor, grupurilor sau organizațiilor în protejarea și sprijinirea refugiaților, persoanelor strămutate intern sau apatrizilor. Distincția onorează acte remarcabile de curaj, solidaritate și dedicare umanitară, fiind o expresie globală a recunoștinței pentru cei care pun umanitatea pe primul loc în fața marilor provocări.