SONDAJ/ R. Moldova, între România și Federația Rusă: Ce cred cetățenii de peste Prut

SONDAJ/ R. Moldova, între România și Federația Rusă: Ce cred cetățenii de peste Prut
Imagine simbol. Sursa foto: Dreamstime

Aproape jumătate dintre români consideră că R. Moldova este mai apropiată de România şi de UE, în condițiile în care, în 2013, procentul trecea de 50%. Totuși, ponderea celor care cred că R. Moldova este mai apropiată de Rusia şi Uniunea Eurasiatică a scăzut cu 10%. Numărul cetățenilor români susțin că vom adera la UE este aproximativ egal cu al celor care cred că vom rămâne la statutul actual, în timp ce 16,5% sunt de părere că R. Moldova se va uni cu România. Acest lucru rezultă din rezultatele unui sondaj realizat la comanda news.ro.

Potrivit rezultatelor sondajului, 47.1% dintre români sunt de părere că R. Moldova/Basarabia este mai apropiată de România şi de UE. În noiembrie 2013, ponderea acestora constituia 51.7%.

Analiza socio-demografică relevă că o bună parte dintre frații de peste Prut care împărtășesc această părere au vârsta de peste 45 de ani, sunt inactivi pasivi, locuiesc la Bucureşti/regiunea Nord-Est sau Nord-Vest a țării vecine.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Concomitent, alte 15% din respondenți consideră că R. Moldova este mai apropiată de Rusia şi Uniunea Eurasiatică, faţă de 25.7%, în noiembrie 2013). În mare parte respondenții sunt tineri sub 30 de ani, persoane cu educaţie superioară, gulere albe, locuitorii din regiunea Sud-Est a României şi cei cu venituri mai ridicate.

Întrebaţi ce cred că se va întâmpla în viitor cu R. Moldova/Basarabia, 29.7% dintre persoanele chestionate au răspuns că situația va rămâne aşa cum este acum, iar 28.9% - că ne vom integra în UE. De menționat că, 16.5% din respondeți au spus că R. Moldova se va uni cu România, iar 12.4% - că se va apropia de Rusia.

Sondajul a fost realizat de compania sociologică INSCOP Research. Datele au fost colectate în perioada 20 - 27 noiembrie, pe un eșantion de 1.100 de persoane, cu vârsta de +18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.