SONDAJ/ Moldovenii VS compensatii.gov.md. Cât de mulțumiți sunt cetățenii de platforma guvernamentală
O bună parte dintre cetățenii R. Moldova consideră că Guvernul nu a implementat eficient programul de compensare a costurilor la energie în perioada rece a anului 2022-2023. Acest lucru rezultă din rezultatele sondajului realizat de compania sociologică iData, publicat vineri, 24 noiembrie.
Din numărul total de respondenți care au participat la sondaj, 49,8% sunt nemulțumiți de implementarea programului „Ajutor la contor” și sunt de părere că „se putea face mai bine”.
20,6% dintre persoanele care au criticat activitatea platformei guvernamentale au menționat că prețul gazelor naturale „nu trebuia ridicat”, celelalte argumente frecvent invocate fiind următoarele: spălarea de bani, incompetența Guvernului, alocarea unor sume insuficiente, precum și analiza incorectă a veniturilor și cheltuielile familiilor solicitanților de compensații.
Părerile moldovenilor s-au divizat și la capitolul corectitudinii atribuirii gradului de vulnerabilitate energetică. Pe de o parte, 55,1% dintre cei 856 de respondenți care au solicitat compensații anul trecut consideră că gradul de vulnerabilitate le-a fost atribuit în corespundere cu posibilitățile de plată a facturilor la energie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Pe de altă parte, 41,8% dintre cetățenii intervievați susțin că trebuiau să beneficieze o compensație mai mare. De menționat că doar 2,7% dintre moldovenii care au participat la sondaj au declarat că trebuiau să primească o compensație mai mică.
Cât despre gradul de vulnerabilitate atribuit altor persoane, 62,3% din respondenți au spus că acesta a fost atribuit incorect. 33,5% dintre aceștia susțin că oamenii cu adevărat săraci nu au primit compensația cuvenită, în timp ce celelalte 29,1% au remarcat că persoanele cu posibilități financiare mari au fost incluse în categoria de vulnerabilitatea înaltă și „au primit compensații pe care nu trebuiau să le primească”.
Sondajul sociologic a fost realizat de iData în perioada 16 august - 5 septembrie curent, pe un eșantion de 1.130 de persoane, marja de eroare fiind de +-2,9%.