SONDAJ/ Corupția și cumetrismul - principalele probleme din sistemul de justiție al R. Moldova
Mita, cumetrismul și incompetența specialiștilor din sistemul de justiție se regăsesc în topul problemelor din justiția moldovenească. Cel puțin asta arată datele ultimului sondaj realizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Magenta Consulting și prezentat marți, 6 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.
Răspunsurile respondenților au format următorul top: 53% au spus că mita și corupția este cea mai mare problemă a sistemului de justiție din R. Moldova, 12% din respondenți au spus că cea mai mare problemă este cumetrismul, iar 9% consideră că specialiștii din sistem nu sunt competenți. Nedreptatea, lipsa comunicării cu populația, lipsa de cadre, lipsa de transparență, salariile prea mari în domeniu sunt alte câteva lacune enumerate de cetățeni.
Potrivit datelor, circa o treime din respondenți consideră că situația din sistemul de justiție s-a îmbunătățit în ultimii 3 ani. În același timp, fiecare al patrulea participant la sondaj afirmă că, în general, situația în sistemul de justiție s-a înrăutățit.
La capitolul încrederea în unele instituții din sistemul de justiție, 35% din respondenți au răspuns că au încredere în avocați, 30% susțin că au multă încredere în poliție, iar 22% în sistemele judecătoresc și al procuraturii.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Conform participanților la sondaj, judecătorii și procurorii sunt similari în ceea ce privește independența lor. Astfel, 42% din respondenți afirmă că judecătorii și procurorii sunt mai degrabă sau total independenți. Totodată, fiecare al doilea respondent consideră că judecătorii și procurorii nu sunt independenți.
Concomitent, cel puțin jumătate din participanții la studiu au declarat că nu au interacționat în 2021-2023 cu instituțiile și specialiștii din domeniul justiției. În același timp, cel mai des respondenții menționează că au interacționat cu notari (46%), poliție (38%) și avocați (21%). Aproape fiecare al cincilea respondent a interacționat cu o instanță de judecată (17%), iar unul din zece respondenți cu procuratura (11%).
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1143 de respondenți cu o marjă de eroare de +-2,9%. Datele au fost colectate în perioada 24 noiembrie - 22 decembrie 2023.