Socialiștii și comuniștii au înaintat moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean. Reacția unui deputat PAS

Socialiștii și comuniștii au înaintat moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean. Reacția unui deputat PAS
Sursa foto: Captură video

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a inițiat în cadrul ședinței plenare de astăzi, 5 octombrie, o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului.

Deputata Tatiana Cunețchi a dat citire textului moțiunii.

În ultimii trei ani, R. Moldova este guvernată doar prin situație excepțională. Parlamentul a declarat stare de urgență în sănătate și domeniul energetic (...) Schimbarea figurilor în garnitura guvernamentală nu a contribuit la îmbunătățirea actului de guvernare (...) Fracțiunea BCS înaintează moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului R. Moldova”, au solicitat comuniștii și socialiștii.

Reacția unui deputat PAS

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a comentat moțiunea contra Guvernului:

Socialiștii și comuniștii au depus moțiune împotriva Guvernului chiar în ziua în care trebuie să aprobăm majorări salariale „Spor pentru Moldova” pentru circa 170 de mii de cetățeni. Ei sunt împotriva acestor majorări și împotriva investiții suplimentare pentru dezvoltare regională, drumuri, agricultură și cheltuieli energetice.

  • Ei sunt împotriva majorării salariilor tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor cu 15%, iar a medicilor legiști cu 26%.
  • - Ei sunt împotriva creșterilor salariilor la angajaților din cultură cu 25% mai mult.
  • Ei sunt împotriva oferirii sporurilor pentru cadrele didactice, polițiștilor, carabinierilor de 5 mii de lei.
  • Ei sunt împotriva alocării suplimentare de bani pentru drumuri, proiecte din Satul European, pentru Fermieri.

Toate aceste fonduri sunt planificate în rectificarea bugetară pe care o vom vota astăzi în prima lectură, chiar și cu opoziția socialiștilor și comuniștilor”, a comentat deputatul PAS.

Ce este moțiunea de cenzură

Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși.

Moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.
În cazul adoptării moțiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult 3 zile, președintelui R. Moldova demisia Guvernului.