Situație îngrijorătoare în R. Moldova: 7.000 de persoane au suferit anul trecut un accident vascular cerebral
Aproape 7.000 de moldoveni au suferit, în anul 2023, un accident vascular cerebral (AVC), iar 30% dintre aceștia au decedat în primele trei luni. Statisticile mai arată că în R. Moldova, AVC-ul a devenit a doua cauză principală de deces. Datele au fost publicate, joi, 21 noiembrie, de reprezentanții Ministerului Sănătății.
Potrivit Ministerului Sănătății, accidentul vascular cerebral poate apărea în două forme principale: AVC ischemic - este cel mai frecvent tip, cauzat de un cheag de sânge care blochează circulația către o parte a creierului. Fără oxigen, celulele cerebrale încep să moară rapid şi AVC hemoragic - apare atunci când un vas de sânge din creier se rupe, provocând o hemoragie.
„Ambele forme sunt extrem de periculoase, iar intervenția rapidă este esențială pentru a reduce efectele devastatoare”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.
Simptomele specifice unui AVC pot fi asimetria feței, vorbirea incoerentă și slăbiciunea unui braț, spun autoritățile din sănătate, care menționează că recunoașterea acestor semne și apelarea imediată la Serviciul de urgență 112 pot salva vieți.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Anterior, ministerul Sănătății anunța că și-a propus ca până în anul 2030 să reducă cu 10% numărul cazurilor de AVC și să trateze cel puțin 90% dintre pacienții care ajung într-un centru de tratament.
Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, fără măsuri de prevenție adecvate, AVC-ul ar putea deveni principala cauză de mortalitate până în anul 2030.