Simion și AUR au acuzat Guvernul R. Moldova de fraudă electorală. Răspunsul Chișinăului și MAE de la București

Simion și AUR au acuzat Guvernul R. Moldova de fraudă electorală. Răspunsul Chișinăului și MAE de la București
Sursa foto: Ambasada României în R. Moldova / Facebook

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) la alegerile prezidențiale din România, George Simion, a acuzat Guvernul R. Moldova de fraudă electorală în al doilea tur de scrutin. În replică, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Chișinău, Daniel Vodă, a respins acuzațiile și a încurajat cetățenii cu dublă cetățenie să iasă la vot și să-și facă vocea auzită, „fără frică”. La scurt timp, AUR a emis un comunicat oficial în care a cerut intervenția urgentă a autorităților române pentru a garanta un vot „liber, corect și netrucat” peste Prut. Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) a calificat informațiile drept falsuri și „încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor”.

Totul a început la câteva ore după deschiderea secțiilor de votare din afara României, în contextul în care în R. Moldova s-a remarcat o prezență mai activă a alegătorilor decât în primul tur de scrutin. Potrivit HotNews.ro, George Simion a postat pe Facebook o ilustrație cu contracandidatul său Nicușor Dan și fostul președinte român Traian Băsescu. Postarea, care în prezent este indisponibilă, era însoțită de următorul mesaj:

„Gata cu «campania», acum trebuie să oprim frauda imensă! Colegii mei sunt cu conducerea STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale din România - n.red.), acum, în R. Moldova guvernul a început să fure! Nu îi lăsăm!”.

Reacția Chișinăului

Prima reacție oficială de la Chișinău a venit din partea purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a scris pe contul său oficial de Facebook că moldovenii cu cetățenie română sunt oameni liberi și au dreptul garantat să voteze conform propriilor convingeri.

„Ne bucurăm să vedem responsabilitatea civică de care dau dovadă și participarea activă la vot. Din respect față de alegători, îndemnăm toți actorii politici să se abțină de la acuzații, care doar vin să compromită acest exercițiu democratic.Îi încurajăm pe toți să iasă la vot și să-și facă vocea auzită. Fără frică”, a transmis Daniel Vodă.

Noi acuzații, lansate de AUR

După cum notează Agerpres, ulterior, AUR a emis un comunicat în care a acuzat partidul de guvernământ de la Chișinău de faptul că ar fi angajat într-o „operațiune masivă de mobilizare forțată și manipulare a votului în favoarea candidatului Nicușor Dan”.

„La ora 13:00, în diaspora fuseseră deja exprimate peste 50.000 de voturi - o creștere de aproape 70% față de turul I. În R. Moldova, cifrele arătau o prezență de peste 11.000 de persoane care au votat, comparativ cu doar 4.300 la aceeași oră în primul tur. Aceste cifre nu sunt simple coincidențe. Mai mulți cetățeni basarabeni și observatori din teren au semnalat transporturi organizate de persoane către secțiile de votare. Mașini și autocare circulă pe teritoriul R. Moldova cu un singur scop: să aducă voturi dirijate politic”, a transmis AUR.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit sursei citate, președintele partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a solicitat intervenția Poliției pentru a documenta transportarea ilegală de votanți la o secție din R. Moldova, iar martorii de la secțiile deschise în sediul Consulatului General al României la Chișinău ar fi observat „o mașină cu numere românești din care au coborât două persoane cu căști în urechi, care monitorizau zona”.

„Facem un apel ferm către instituțiile statului român și cele de la Chișinău: opriți această tentativă de fraudare masivă a votului în Basarabia. (...) Cerem Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Externe și Biroului Electoral Central să intervină de urgență pentru investigarea transporturilor organizate, monitorizarea și sancționarea campaniei mascate, garantarea unui vot liber, corect și netrucat în Basarabia. Românii de peste Prut nu trebuie să fie transformați în instrumente ale unui joc politic murdar”, a adăugat formațiunea.

Ce spune MAE de la București

Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat oficial în care respinge acuzațiile lansate de Simion, AUR și susținătorii partidului, calificându-le drept false și „menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor”.

„Astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor și subminează caracterul liber și corect al alegerilor. Cetățenii români din străinătate, inclusiv în R. Moldova, votează în bune condiții în turul doi al alegerilor pentru desemnarea președintelui României. Nu au fost raportate probleme cu privire la modul de desfășurare a procesului de vot”, a transmis instituția cu sediul la București.

Diplomația română a precizat că este în permanentă legătură cu misiunile diplomatice și oficiile consulare, pentru a asigura sprijinul necesar bunei desfășurări a alegerilor în străinătate. Totodată, MAE a reamintit că în secțiile de votare din străinătate sunt prezenți membri și/sau observatori, desemnați de partidele politice din România.

Potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă de la București (AEP), la ora 18:00, R. Moldova rămânea a fi țara cu cele mai multe voturi din diaspora, la urne prezentându-se peste 22.300 de alegători.

Alegeri prezidențiale în România, turul doi. A început votarea în diasporă
Românii din străinătate sunt așteptați să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025. La fel ca în primul tur, alegătorii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota. Pe teritoriul R. Moldova vor activa 64 secții de votare. În nordul țării vor fi organizate 18 secții,