Șefa statului propune sporirea investițiilor și întărirea sectorului de apărare. Declarații după ședința CSS

Șefa statului propune sporirea investițiilor și întărirea sectorului de apărare. Declarații după ședința CSS
Sursa foto: presedinte.md

Creșterea investițiilor și întărirea sectorului de apărare, dezvoltarea parteneriatelor de securitate cu țările democratice și soluționarea conflictului transnistrean, acestea sunt principalele obiective ale proiectului Strategiei Securității Naționale, prezentat de președinta țării, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Maia Sandu a anunțat pe 11 octombrie că proiectul Strategiei Securității Naționale stabilește direcțiile de acțiune pe care le vor întreprinde autoritățile pentru a asigura și consolida securitatea națională. Printre obiectivele anunțate de Sandu este și „intensificarea cooperării cu Alianța Nord-Atlantică și țările-membre, în vederea consolidării capacităților Armatei Naționale de a proteja țara și cetățenii”.

Prima direcție de acțiune este să sporim investițiile și să întărim sectorul de apărare și securitate. Un sector puternic de apărare și de securitate națională este esențial pentru a asigura creșterea economică și a dezvolta economia națională. (...) Bugetul de securitate trebuie majorat, pentru că este o investiție necesară, care va aduce beneficii tuturor. Pentru a descuraja agresiunea din exterior și pentru a-și asigura securitatea națională, R. Moldova are nevoie de o armată modernă, echipată, bine pregătită și capabilă să opereze împreună cu partenerii externi.

(...) A doua direcție de acțiune este să progresăm gradual pe calea soluționării conflictului transnistrean. Reafirm, în acest context, că nu există o altă cale de soluționare a conflictului transnistrean decât cea pașnică. Trupele ruse, aflate ilegal în țara noastră, trebuie să părăsească teritoriul suveran al R. Moldova. (...) Soluția politică a conflictului de pe Nistru, ce va fi identificată cu participarea activă a Uniunii Europene și a altor parteneri strategici, trebuie să fie durabilă, funcțională și aliniată la aspirațiile europene ale țării noastre.

A treia direcție de acțiune este să fim parte și să dezvoltăm parteneriate de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice ale lumii. (...) Uniunea Europeană rămâne unul dintre pilonii de bază ai securității pe continentul european. Dorința noastră de aderare la UE urmărește modernizarea și dezvoltarea economică a Moldovei, precum și garantarea securității cuprinzătoare - energetice, cibernetice, informaționale și militare - securitatea tuturor cetățenilor noștri.

A patra direcție de acțiune este să intensificăm lupta de combatere a corupției și să creăm instituții puternice care să aplice legea. Blocajele care se pun în calea reformei justiției nu ne vor opri să continuăm eforturile de curățare a justiției de persoane compromise. Corupții din sistem pun în pericol securitatea R. Moldova.(...).

A cincea direcție de acțiune este să contribuim la securitatea regională și internațională, și anume să ne comportăm ca un stat membru de facto al UE. Concret, acest lucru înseamnă că vom continua să participăm la inițiativa europeană Coridoarele Solidarității, contribuind astfel la reziliența economică a Moldovei și a Ucrainei și la securitatea alimentară la nivel global”, a anunțat Maia Sandu.

Președinta țării susține că acțiunile propuse în strategia națională de securitate vor fi supuse consultărilor publice.

„Sunt temele și direcțiile de acțiune pe care le-am propus în strategia națională de securitate. (...) Este important să avem discuții constante în societate despre pericolele la adresa noastră și ce trebuie să facă instituțiile, dar și cetățenii pentru ca să ne protejăm securitatea. Lansăm etapa de consultări publice pentru a asigura o înțelegere comună a pericolelor și soluțiilor privind securitatea națională, securitatea fiecărui cetățean”, a punctat Sandu.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat pe 11 octombrie ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru a prezenta proiectul Strategiei Securității Naționale.