Șefa statului pentru France24: Neutralitatea nu garantează siguranța, Rusia induce frica în moldoveni

Șefa statului pentru France24: Neutralitatea nu garantează siguranța, Rusia induce frica în moldoveni
Sursa foto: X(Twitter)/ Maia Sandu

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu oferit marți, 19 septembrie, pentru France24, la New York, unde se află în contextul Adunării Generale a Națiunilor Unite, că „țara noastră a fost afectată grav de consecințele agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, care și acum provoacă greutăți fără precedent pentru securitatea țării”.

În cadrul interviului, Maia Sandu a menționat că „Ucraina ne ține în siguranță (...), iar Occidentul și aliații NATO ajută R. Moldova să reziste războiului hibrid”.

„Avem o cooperare bună cu NATO, iar această cooperare nu a început de ieri, însă de mai mulți ani. În același timp, avem prevederea neutralității în constituție, iar majoritatea moldovenilor cred în continuare că nu ar trebui modificată. Putem discuta de ce majoritatea încă își dorește ca R. Moldova să rămână neutră. Nu cred că acești oameni consideră că neutralitatea ne ține în siguranță.

Cred că un rol important îl joacă propaganda rusească, pentru că mulți moldoveni se gândesc că, în momentul în care începem discuția privind modificarea constituției, Rusia poate ataca R. Moldova”, afirmă șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, „riscul unei posibile invazii ale trupelor rusești în R. Moldova rămâne a fi actuală, atât timp cât se află pe teritoriul țării noastre, însă până în acest moment am reușit să menținem situația stabilă.”

0:00
/
Sursa foto: France24

În cadrul interviului, președinta statutului a discutat despre războiul din Ucraina, securitatea în regiune și problema Transnistriei, despre acuzațiile de tentativă de lovitură de stat în țara sa și despre procesul de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

În unul din discursurile din prima zi la Adunarea Generală a ONU, Președinta R. Moldova a subliniat progresele pe care țara le-a realizat în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), urcând în Clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021 pe locul 25 în 2023.