Secția anestezie și terapie intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă a fost reparată capital

Secția anestezie și terapie intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă a fost reparată capital
Sursa foto: Parlamentul R. Moldova

Pacienții Institutului de Medicină Urgentă vor beneficia de condiții mai bune de tratament și vor avea mai multe șanse să se recupereze. Acest lucru va fi posibil după ce Secția anestezie și terapie intensivă (ATI) și Cabinetul de angiografie au fost renovate capital, cu suportul Băncii Mondiale.

Acum, Secția de anestezie și terapie intensivă va avea nouă paturi și va acorda asistență medicală tuturor pacienților în stare critică, politraumatizați, pacienți cu patologii cardiovasculare sau care au suferit un accident vascular cerebral, fiind dotată cu echipamente moderne.

Renovarea Secției ATI a costat 25 de milioane de lei. 16,5 milioane au fost alocate prin proiectul Băncii Mondiale „Răspuns de Urgență la Covid-19”, iar restul – din sursele Ministerului Sănătății și ale Casei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

De asemenea, Cabinetul de angiografie din cadrul instituției medicale a fost dotat cu echipament de ultimă generație pentru diagnosticul și tratamentul chirurgical al afecțiunilor vascular. Investițiile constituie 16,5 milioane de lei și, datorită acestora, soluționarea cazurilor complicate de accident vascular cerebral (AVC) și a altor patologii cardiovasculare va fi mai rapidă și mai eficientă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Ca pacientul să meargă fericit acasă, este nevoie de două lucruri importante: dumneavoastră, medicii care aveți acest dar de a trata și a găsi cele mai bune instrumente și modalități de a interveni și, desigur, dotările. Cât de bine intenționat ai fi și cât de mult ai dori să ajuți, fără aceste dotări este greu în zilele noastre”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu, prezent la evenimentul de inaugurare.

Potrivit responsabililor de la Parlament, în ultimii doi ani s-au investit circa 2000 de milioane de lei pentru modernizarea și dotarea Institutului de Medicină Urgentă cu dispozitive medicale. Banii au fost alocați atât din bugetul de stat, cât și datorită suportului financiar al partenerilor externi.

În total, prin Proiectul Băncii Mondiale au fost alocate surse financiare în valoare de 187,2 milioane de euro. Acești bani au fost folosiți pentru a renova 11 secții ATI din întreaga țară.