Seceta a afectat culturile de porumb din sudul țării. Cu ce propuneri vine ministrul Agriculturii

Seceta a afectat culturile de porumb din sudul țării. Cu ce propuneri vine ministrul Agriculturii
Colaj Ziar.md Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Valul de căldură din ultimele zile a accentuat seceta din sudul țării. În raioanele Cantemir, Taraclia și Cahul arșița a pus stăpânire pe culturi. De exemplu, cultura porumbului a fost afectată în proporție de 70-100%, iar plantațiile de floarea-soarelui au fost afectate în proporție de 60-80%. Declarațiile au fost făcute joi, 18 iulie, de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.

Experții Centrului Național de Cercetare și Producere a Materialului Semincer și ai Institutului de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului au vizitat în aceste zile opt terenuri agricole din sudul țării.

Potrivit specialiștilor, cauzele prejudiciilor ar fi seceta pedologică și atmosferică, temperaturile ridicate și umiditatea scăzută a aerului.

„Ne-am propus ca în două săptămâni să venim cu un program de recomandări pentru soluționarea problemei, iar în luna august curent va avea loc un ciclu de consultări cu agricultorii din raioanele Cantemir, Leova, Cahul, UTA Găgăuzia, Taraclia, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni”, a declarat ministrul Agriculturii.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Ministrul Vladimir Bolea îndeamnă agricultorii să obțină certificate de constatare a pagubelor, astfel în baza acestora ei pot să ceară băncilor suspendarea plăților și dobânzilor.

„Toate direcțiile raioanele și toate comisiile excepționale în nivel de raioane trebuie să continue procesul de constatare și chem agricultorii să se adreseze în mod obligatoriu pentru a-și face actele de constatare a situației de calamitate naturală, în acest caz vorbim despre secete, pentru produsele de grupă a doua”, a mai declarat Bolea.
În R. Moldova va fi creat un fond mutual, care va ajuta fermierii să facă față pierderilor cauzate de intemperii
În R. Moldova va fi creat un fond mutual, care va ajuta agricultorii să facă față pierderilor cauzate de calamități naturale, precum seceta și grindina. Mecanismul va fi administrat de viitoarele Camere Agricole și va deveni funcțional în anul 2025. Cu precizări în acest sens a venit ministrul Agric…