Se împlinesc 31 de ani de la semnarea Acordului de încetare a focului în războiul de la Nistru

Se împlinesc 31 de ani de la semnarea Acordului de încetare a focului în războiul de la Nistru
Foto: Alexandr Makarov

Astăzi se împlinesc 31 de ani de semnarea Acordului de încetare a focului în războiul de la Nistru, din 1992. Pe 21 iulie 1992, primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, și primul președinte al Federației Ruse, Boris Elțin, au semnat, la Moscova, Acordul „Cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”.

Deși, prin acest Acord urma să fie asigurată pacea și libera circulație în regiune, la peste trei decenii de la semnarea documentului, Zona de Securitate (ZS), creată pentru a despărți forțele aflate în conflict armat, nu este nici demilitarizată și nici sigură, scrie portalul Zona de Securitate.

Sursa citată scrie că din cele opt articole stipulate în Acord, șase sunt parțial respectate, unul  este complet încălcat – art. 4, care face referire la neutralitatea trupelor ruse - și ultimul, art. 8, este respectat în continuare fără abateri, doar pentru că nu a fost denunțat de Chișinău sau de Moscova.

Statutul acestui act este unul incert, mai scrie sursa citată. În unele surse putem găsi că ar fi Convenție, în altele, că ar fi Tratat Bilateral. Acordul din 21 iulie 1992 poate fi găsit public doar în limba rusă pe site-ul Guvernului.

Detalii despre Acordul de încetare a focului din 1992, despre ce am semnat și cu ce ne-am ales, găsiți în materialul scris de Zona de Securitate.