Scor la limită la referendumul pentru aderarea la UE. De ce doar 50,4% dintre alegători au ales opțiunea „DA”

Scor la limită la referendumul pentru aderarea la UE. De ce doar 50,4% dintre alegători au ales opțiunea „DA”
Sursa foto: moldova1.md

Propaganda, corupția, performanțele guvernării actuale și cercetările sociologice frauduloase au dus la o victorie la limită, cu mai puțin de 1%, în cadrul referendumului privind aderarea R. Moldova la UE. De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care susține că, chiar și cu un scor la limită, rezultatul referendumului asigură ceea ce trebuia să asigure - modificarea Constituției.

„Este surpinzător că s-a reușit victorie în acest referendum cumva la limită, dar asta este de fapt rezultatul mediului propagandistic în care noi existăm. (...) Rețeaua lui Șor a putut manipula prin bani rezultatul (referendumului - n. red.). Și trebuie s-o spunem franc, actuala guvernare are mai multe probleme. Sunt foarte multe persoane care nu dau bine opiniei publice. (...) Încercarea de a analiza rezultatele referendumului detașat de performanțele guvernării este una care nu ne va aduce la rezultatul corect. (...) Am fost mințiți de toți lacheii de la curte, care fac sondaje și care desenau rezultate de 60% - 70%, care orice om raționa înțelegea că n-ai de unde să le iei. Au fost cercetători sociologice frauduloase, prezentate cu foarte multă dedicație pentru a încuraja oamenii să creadă că toți avem același punct de vedere, „hai nu fi și tu altfel, vină și votează”, ceea ce nu este corect. (...) Propaganda care a gestionat dosarul referendumului a creat un tablou mai roz, cu mult mai roz decât era el în realitate și de asta toți am avut anumite dezamăgiri. (...) La Bruxelles rezultatul va fi luat ca și unul pozitiv, este un rezultat care asigură ceea ce trebuia să asigure, modificarea Constituției. Constituția va fi modificată și cu asta s-a încheiat”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, într-un comentariu pentru Agora.md.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Peste 751 de mii de cetățeni, care au votat duminică în cadrul referendumului republicat constituțional, au susținut modificarea Constituției, prin care aderarea țării noastre la Uniunea Europeană să fie declarată obiectiv strategic.

La întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la UE?”, peste 50,46% (751.235 de alegători) au răspuns cu „DA” și circa 49,54% (737.639 de alegători) cu „NU”, arată datele preliminare, după prelucrarea a 100% din procesele verbale.

Referendumul din 20 octombrie este de tip constituțional, iar ca efect, în funcție de rezultatele obținute, preambulul Constituției ar putea fi completat cu două alineate noi, după cum urmează: „RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

Referendum 2024: Câți moldoveni au votat pentru aderarea la UE - rezultate preliminare
Scor la limită la referendumul pentru aderarea R. Moldova la UE. Peste 751 de mii de cetățeni, care au votat duminică în cadrul referendumului republicat constituțional, au susținut modificarea Constituției, prin care aderarea țării noastre la Uniunea Europeană să fie declarată obiectiv strategic.…