Săptămâna Memoriei Holocaustului: În Chișinău vor avea loc sute de activități de conștientizare și sensibilizare

Săptămâna Memoriei Holocaustului: În Chișinău vor avea loc sute de activități de conștientizare și sensibilizare
Memorialul Holocaustului din Berlin, 27 ianuarie 2021. Sursa foto: Maja Hitij/Getty Images

Începând cu ziua de luni, 22 ianuarie și până pe 31 ianuarie, în municipiul Chișinău se va desfășura Săptămâna Memoriei Holocaustului, care este dedicată conștientizării și sensibilizării tinerilor în privința celui mai mare masacru din istorie. În acest sens, în instituțiile de învățământ, bibliotecile, muzeele și centrele de tineret din capitală vor avea loc peste 200 de activități, menite să-i comemoreze pe cei circa 6.000.000 de evrei, asasinați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, luni, la prima lecție, în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău se va ține un moment solemn de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.

„Evenimentele desfășurate în cadrul Săptămânii Memoriei Holocaustului au drept scop promovarea valorilor precum toleranța interetnică, dialogul intercultural și combaterea rasismului, antisemitismului și a altor forme de intoleranță”, precizează municipalitatea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe parcursul celor zece zile, în Chișinău vor fi desfășurate conferințe, mese rotunde, ecranizări de filme documentare și discuții în baza acestora, concursuri de eseuri, flash-moburi, expoziții de desene, expoziții de fotografii, sesiuni de informare, ore de lectură, excursii la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, la Monumentul Victimelor Ghetoului Evreiesc și multe alte activități. Programul integral al evenimentelor dedicate Săptămânii Memoriei Holocaustului poate fi accesat AICI.

Din 2006, Ziua Internaţională de comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată anual, pe 27 ianuarie - zi în care, în 1945, Armata Roșie a eliberat lagărul de concentrare de la Auschwitz – un simbol al politicii naziste de exterminare sistematică. R. Moldova a oficializat Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în 2015.

Conform constatărilor Comisiei Internaționale pentru Holocaust, prezidată de Elie Wiesel, aproximativ 300.000 de evrei, mii de romi, precum și reprezentanți ai altor grupuri , au fost uciși în Basarabia în timpul Holocaustului.