Sandu și Zelenski vor identifica soluții pentru a preveni agravarea crizei umanitare din regiunea transnistreană

Sandu și Zelenski vor identifica soluții pentru a preveni agravarea crizei umanitare din regiunea transnistreană
Sursa foto: svoboda.org

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimyr Zelenski. Discuția a vizat situația umanitară din regiunea transnistreană, unde oprirea livrării gazelor naturale a generat o criză acută. Potrivit Președinției, cei doi lideri au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare și a proteja populația afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele.

Un alt subiect al discuției a fost securitatea regională și evoluțiile recente de pe frontul din Ucraina. Președinta Maia Sandu a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, care își apără libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială, dar și pacea din Moldova, anunță Președinția.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Exporturile de gaze rusești prin Ucraina au fost oprite în ziua de Anul Nou, după ce Kievul a refuzat, din cauza războiului, să prelungească contractul de tranzit cu gigantul energetic rus Gazprom. Regiunea transnistreană nu mai primește gaze rusești și, respectiv, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

Din prima zi a anului nou, Centrala de la Cuciurgan a trecut la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice, iar mii de consumatori din stânga Nistrului au rămas fără gaze naturale, energie termică și apă caldă.

Potrivit Tiraspolului, regiunea transnistreană ar dispune de rezerve de cărbune pentru acoperirea necesităților proprii de energie electrică și căldură timp de 50 de zile. Pe 3 ianuarie, mai multe localități din stânga Nistrului au fost afectate de întreruperi programate de energie electrică.

Deconectările au continuat pe 4, 5, 6, 7 și 8 ianuarie, durata acestora crescând de la la o oră la patru ore, de două ori pe zi. Între timp, R. Moldova și Rusia se învinovățesc reciproc de criza energetică din stânga Nistrului.