Salariați cu vârsta de până la 18 ani. Ce trebuie să știe părinții și angajatorii
Salariații sub 18 ani trebuie să fie protejați în mod special la locul de muncă. În acest context, reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii au elaborat câteva reguli pe care trebuie să le cunoască și să le respecte tinerii angajați care nu au atins majoratul.
Iată câteva reguli importante care se aplică pentru salariații sub 18 ani:
Examen Medical: Tinerii angajați cu vârsta de până la 18 ani trebuie să treacă un examen medical preventiv înainte de angajare și, ulterior, un examen medical anual până la împlinirea vârstei de 18 ani. Cheltuielile sunt acoperite de angajator.
Norma de Muncă: Norma de muncă pentru aceștia este redusă: pentru salariații în vârstă de până la 16 ani, durata zilnică a timpului de muncă nu poate depăși 5 ore. Pentru salariații în vârsta de la 16 la 18 ani durata zilnică a timpului de muncă nu poate depăși 7 ore.
Lucrări Interzise: Este interzis să îi angajezi pe tinerii sub 18 ani în lucrări grele, periculoase, subterane sau care pot afecta sănătatea și integritatea morală. Acest lucru include și activitățile legate de jocuri de noroc, localuri de noapte, alcool, tutun sau substanțe toxice.
Transport și Ridicări de Greutăți: Tinerii nu trebuie să ridice și să transporte manual greutăți care depășesc limitele stabilite pentru ei.
Deplasări: Nu se permite trimiterea în deplasare a tinerilor angajați, cu anumite excepții (instituții audiovizuale, teatre, circuri, etc.).
Concediere: Concedierea persoanelor sub 18 ani este permisă doar cu acordul scris al agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă și trebuie să respecte condițiile legale prevăzute.
În R. Moldova, tinerii pot încheia un contract individual de la împlinirea vârstei de 15 ani, însă doar cu acordul părinților. Mai multe informații despre angajarea tinerilor de până la 18 ani citiți AICI.