„Să servească drept avertisment”. Administrația Trump interzice Universității Harvard să înscrie studenți străini

Administrația președintelui american Donald Trump a revocat certificarea Universității Harvard de a înscrie studenți străini. Decizia mai prevede că studenții internaționali actuali trebuie să se transfere la alte instituții sau riscă să-și piardă statutul legal. Secretara SUA pentru Securitate Internă, Kristi Noem, a anunțat acest lucru joi, 22 mai, publicând și scrisoarea adresată instituției din Ivy League.
Într-o postare publicată pe X, Noem a scris că hotărârea trebuie să servească drept avertisment pentru toate universitățile și instituțiile academice care activează pe teritoriul Statelor Unite.
„Această administrație trage la răspundere Universitatea Harvard pentru încurajarea violenței, a antisemitismului și pentru colaborarea cu Partidul Comunist Chinez în campusul său. Posibilitatea universităților de a înscrie studenți străini și a beneficia de taxe de școlarizare mai mari pentru a-și completa fondurile de miliarde de dolari este un privilegiu, nu un drept. Harvard a avut o mulțime de oportunități să facă ceea ce trebuie. A refuzat. Au pierdut certificarea Programului Studenți și Vizitatori de Schimb din cauza nerespectării legii. Fie ca asta să servească drept avertisment pentru toate universitățile și instituțiile academice din țară”, a menționat Noem.
În scrisoarea adresată administrației universității, secretara americană precizează că Harvard ar putea recăpăta certificarea în cazul în care transmite, în termen de 72 de ore, toate datele privind „activitățile ilegale și violente” comise în ultimii cinci ani de studenții străini.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Potrivit Associated Press, Harvard a calificat decizia drept ilegală și a declarat că lucrează pentru a oferi sprijin studenților afectați.
„Această acțiune de represalii amenință cu daune grave comunitatea Harvard și țara noastră, subminând misiunea academică și de cercetare a Harvard”, a declarat universitatea într-un comunicat.
În prezent, la Harvard învață circa 6.800 de studenți străini din peste 100 de țări, adică mai mult de un sfert din numărul total de studenți. Majoritatea urmează programe de masterat și doctorat, scrie Associated Press.
Conflictul administrației Trump cu Harvard, cea mai veche și mai bogată universitate din SUA, s-a intensificat de când aceasta a devenit prima instituție de studii superioare care a contestat deschis solicitările Casei Albe de a modifica anumite lucruri în cadrul unor universități de elită, pe care le-a numit „pepiniere pentru liberalism și antisemitism”. Guvernul federal a redus cu 2,6 miliarde de dolari granturile federale acordate Universității Harvard, obligând-o să își finanțeze singură o mare parte din vastele sale activități de cercetare.
De menționat că mai mulți politicieni din R. Moldova au studiat la Universitatea Harvard. Printre aceștia se numără președinta Maia Sandu, care a obținut un master în administrație publică la această instituție, dar și fosta prim-ministră Natalia Gavrilița, care a absolvit un master în politici publice.