„Să cunoască limba celui care poate să-i fie inamic”. Rusa - reintrodusă în colegiile militare din România

După mai bine de 30 de ani în care nu a mai fost studiată în școlile din România, limba rusă urmează a fi introdusă ca materie opțională în orarul colegiilor militare de peste Prut. Potrivit stirileprotv.ro, elevii cu specializarea matematică – informatică vor putea învăța rusa începând cu clasa a IX-a și până la absolvire, câte o oră pe săptămână.
Astfel, limba rusă primește statutul de disciplină opțională ca limbă modernă 3 și e menționată explicit în proiectul noilor planuri cadru, pe lângă engleză și franceză.
Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării de la București au explicat că propunerea a venit din partea Ministerului Apărării Naționale (MApN). Potrivit secretarului de stat Bogdan Cristescu, planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate „împreună cu colegii care predau în liceele militare, în colaborare cu MApN, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia”.
„Plecăm de la ideea că Federația Rusă rămâne principala amenințare, un militar trebuie să cunoască limba celui care poate să-i fie inamic sau adversar. Armata României va avea nevoie de cunoscători de limbă rusă. Ca atare, consider că o asemenea soluție este binevenită. În perioada în care noi eram în Tratatul de la Varșovia, limba rusă constituia o necesitate a cooperării, limba engleză era legată de învățarea limbii posibilului adversar”, a declarat președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, Virgil Bălăceanu.
Edupedu.ro precizează că planurile-cadru vor fi aplicate în forma care va rezulta după dezbatere, începând cu anul școlar 2026-2027.
După cum notează PRO TV, în prezent, doar 700 de elevi din două milioane - câți sunt în școlile de stat din România, studiază rusa ca limbă modernă 1. Manualul după care învață aceștia a fost tipărit acum 22 de ani. În București, de exemplu, au rămas numai doi profesori.
Limba rusă a fost introdusă în școlile din România în 1948 și a rămas obligatorie timp de 20 de ani. Totuși, după 1989, majoritatea școlilor au înlocuit-o cu limba engleză, pe măsură ce afinitățile comunității s-au schimbat, iar profesorii de rusă au ieșit la pensie.
În România sunt cinci colegii militare: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova și Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța. În total, acestea primesc 700 de noi cursanți după sesiunea de admitere în care concurența este în medie de doi candidați pe loc.