Rusia susține că R. Moldova pregătește „acțiuni militare în regiunea transnistreană”. Reacția Chișinăului
R. Moldova ar putea „declanșa un conflict militar în regiunea transnistreană dacă Rusia nu găsește o soluție pentru tranzitul gazelor naturale”, susține Serviciul de Informații Externe al Rusiei. Potrivit sursei citate, autoritățile moldovene ar fi dispus deja „deschiderea de dosare penale împotriva liderilor transnistreni pentru separatism”. Într-o reacție oficială, autoritățile de la Chișinău declară că aceste informații sunt „dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere”.
Serviciul de Informații Externe al Rusiei a emis pe 23 decembrie un comunicat în care anunță că, în cadrul unei ședințe convocate de Maia Sandu cu conducerea guvernului pe tema securității energetice a țării, președinta R. Moldova „a refuzat categoric să discute cu Ucraina” privind prelungirea contractului de tranzit al gazelor rusești după 1 ianuarie.
„Potrivit Maiei Sandu, dacă Moscova nu găsește o soluție pentru a livra gaz, Chișinăul se va răzbuna pe Transnistria pro-rusă. S-a ordonat inițierea de dosare penale împotriva conducerii regiunii transnistrene „pentru separatism”, iar locuitorii obișnuiți ai Transnistriei să fie supuși unor verificări stricte la trecerea granițelor regiunii”, se arată în comunicatul Serviciul de Informații Externe al Rusiei.
Moscova susține că la ședința pe tema securității energetice a țării, Maia Sandu „a cerut să se pregătească o preluare cu forța a centralei electrice” de la Cuciurgan, precum și elaborarea unui „plan pentru o operațiune militară care să stabilească controlul asupra Transnistriei și să elimine prezența rusă de menținere a păcii în regiune”.
Autoritățile de la Chișinău au venit cu o reacție, menționând că este fals că autoritățile R. Moldova ar pregăti acțiuni militare în regiunea transnistreană și că acestea sunt „dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Reiterăm, Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al R. Moldova. De asemenea, este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația din regiune. Precizăm, există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului R. Moldova”, declară consilierul prezidențial, Adrian Băluțel.
Amintim că, începând cu ziua de 16 decembrie 2024, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență, instituită în contextul riscului de „insuficiență a resurselor energetice” din 1 ianuarie, când expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei.
R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără circa 50% din necesarul de energie electrică, potrivit autorităților.