Rusia anunță că va importa mere din mai multe „țări prietenoase”, inclusiv din regiunea transnistreană

Rusia anunță că va importa mere din mai multe „țări prietenoase”, inclusiv din regiunea transnistreană
Imagine simbol. Sursa foto: kp.ru

Reprezentanții Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” au anunțat că, din cauza înghețurile din luna mai, în acest an pe piața rusă va fi un „ușor deficit” de mere. Astfel, autoritățile ruse își propun să importe fructe din „țările prietenoase”, în listă regăsindu-se și regiunea transnistreană, pe care Rusia o numește „Transnistria”.

Șeful adjunct al Rosselhoznadzor, Anton Karmazin, a declarat pentru TASS că prețul merelor nu se va majora, iar deficitul fructelor autohtone va fi înlocuit cu livrări din „cele mai apropiate țări vecine prietenoase”, adică din Azerbaidjan, Turcia, Armenia, Belarus, Serbia și „Transnistria”, scrie RBK.

Conform datelor furnizate de Rosselkhoznadzor, de la începutul anului curent, Rusia a importat circa 178.300 de tone de mere din Serbia, Azerbaidjan și China.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ministra Agriculturii de la Moscova, Oksana Lut, a declarat că, pentru a preveni creșterea prețurilor, autoritățile analizează posibilitatea de a importa mere din alte țări, precizând că aceste fructe sunt incluse în lista produselor importante din punct de vedere social.

Președintele Asociației producătorilor de fructe și material săditor din Rusia, Igor Muhanin, estimează că înghețurile din luna mai au afectat între 50% și 70% dintre pomii de măr în floare din Rusia Centrală.

Potrivit datelor preliminare ale Uniunii Naționale a Fructelor și Legumelor din Rusia, unii agricultori au pierdut până la 90% din recolta estimată de mere.

Merele moldovenești au cedat în fața strugurilor de masă la capitolul exporturi - ANALIZĂ
R. Moldova a pierdut jumătate din suprafețele de livezi de mere în rod, din 1996 și până în 2023. Totuși, în țara noastră există potențial să fie dezvoltate livezi tehnologizate, care pot aduce venituri la hectar mult mai mari comparativ cu produsele cerealiere. Concluziile aparțin expertului econom…