Rusia a solicitat R. Moldova să convingă Ucraina să păstreze tranzitul de gaze naturale, declară Parlicov
R. Moldova trebuie să se pregătească de pe acum de scenariul de criză de la 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit prin Ucraina a gazelor rusești. Despre acest lucru a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a discutat luni cu Gazprom despre livrările de gaze spre regiunea transnistreană, din 1 ianuarie și despre datoriile istorice ale Moldovagaz față de concernul rus. Potrivit lui Parlicov, nu este exclus și scenariul că va fi menținut tranzitul prin Ucraina, dar nu este clar ce volume vor fi livrate în stânga Nistrului.
Ministrul Victor Parlicov a organizat miercuri, 27 noiembrie, o conferință de presă, pentru a oferi detalii despre negocierile cu Gazprom. Parlicov a declarat că în prezent „este incertă” situația privind livrările de gaze naturale pentru malul stâng, în cazul lipsei tranzitului. Totodată, Parlicov spune că un „scenariu realist”, după 1 ianuarie, ar fi limitarea volumelor de gaze livrate regiunii transnistrene.
„Este incertă livrarea de gaze naturale pentru malul stâng, în cazul lipsei tranzitului. (...) La moment nu avem certitudinea că vor fi gaze pentru malul stâng și dacă vor fi, când și la ce condiții. (...) Scenariul realist este că, din 1 ianuarie, vor fi limitate volumele de gaze livrate regiunii transnistrene”, a declarat Victor Parlicov.
În acest context, ministrul Energiei spune că partea rusă le-a solicitat reprezentanților Chișinăului să convingă partea ucraineană să mențină tranzitul. R. Moldova ar fi discutat cu Ucraina despre acest lucru anterior și Parlicov nu exclude că tranzitul gazelor prin țara vecină „ar putea fi menținut”.
„Întrebarea tranzitului prin Ucraina nu ține de partea modovenească, dar Rusia ne-a solicitat să discutăm cu partea ucraineană, să îi convingem ca să continue acest tranzit. Am discutat cu partea ucraineană anterior și înțelegem că această decizie posibil să fie luată în ultimul moment. Dacă tranzitul prin Ucraina s-ar păstra, pentru noi asta ar fi un scenariu mult mai simplu, dar toată lumea este conștientă că există și rute alternative. Sensul vizitei la Sankt Petersburg a fost să ne asigurăm că Gazprom își va onora obligațiile contractuale după 1 ianuarie, indiferent dacă este tranzit sau nu. (...) Eu cred că nu este exclus complet scenariul că va fi menținut tranzitul, dar trebuie să ne pregătim de pe acum de scenariul de criză, de la 1 ianuarie 2025”, a mai spus Parlicov.
Ministrul Energiei susține că stocurile de gaze naturale pe care le are azi R. Moldova ar acoperi și necesitățile pentru luna ianuarie, însă autoritățile continuă să cumpere gaze „de pe burse”.
„Noi avem acoperită, inclusiv de stocuri, și luna ianuarie. doar că stocurile sunt ținute nu pentru a acoperi integral o anumită lună, dar pentru a acoperi diferențele de temperatură. Volumele din depozite le ținem pentru a manevra consumul când sunt variații de temperatură. Se procură în continuare volume și pentru ianuarie și pentru februarie. Moldovagaz face acest lucru pe burse”, a precizat Parlicov.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Contractul de tranziție a gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei expiră pe 1 ianuarie 2025, iar Kievul a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord. În aceste condiții, autoritățile din R. Moldova negociază cu Rusia posibilitatea identificării rutelor alternative de tranzit a gazului rusesc spre țara noastră.
Chiar dacă, potrivit autorităților moldovenești, malul drept al Nistrului nu mai depinde de gazele rusești, el depinde practic în totalitate de energia electrică produsă în stânga Nistrului.
Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpăra anterior circa 90% din necesarul de energie electrică.