România își alege președintele. Alegătorii, așteptați la urne pentru decizia finală

Aproape 18 milioane de români sunt așteptați astăzi, 18 mai, la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. În cursa prezidențială participă candidatul partidului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Informații actualizate despre prezența la vot găsiți AICI.
Pe teritoriul României sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente de la București. În diasporă au fost organizate 965 de secții de votare. Românii din străinătate au avut a dispoziție trei zile pentru a vota, astăzi fiind ultima zi de votare în diasporă și unica zi de votare în România. Toate secțiile de votare se vor închide astăzi, la ora 21:00 (ora României).
La ora 10:00, prezența la urne în România a fost de 13,05%, cu un total de 2.347.287 de votanți.
În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.
Potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, peste 756.000 de români au votat până acum în diasporă, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025, prezența fiind aproape dublă față de cea înregistrată în primul tur, desfășurat cu două săptămâni în urmă.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Amintim că pe teritoriul R. Moldova au fost deschise 64 de secții de votare: 18 secții de votare - la nord, 38 în centrul și 8 la sudul țării.




Pe 16 mai, în prima zi de votare în străinătate, candidatul AUR la alegerile, George Simion, a acuzat Guvernul R. Moldova de fraudă electorală în al doilea tur de scrutin. În replică, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Chișinău, Daniel Vodă, a respins acuzațiile și a încurajat cetățenii cu dublă cetățenie să iasă la vot și să-și facă vocea auzită, „fără frică”.
La scurt timp, AUR a emis un comunicat oficial în care a cerut intervenția urgentă a autorităților române pentru a garanta un vot „liber, corect și netrucat” peste Prut. Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) a calificat informațiile drept falsuri și „încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor”.