România este pregătită să livreze R. Moldova gaze naturale, în caz de necesitate

România este pregătită să livreze R. Moldova gaze naturale, în caz de necesitate
Sursa foto: Getty Images

România este dispusă să ofere R. Moldova gaze naturale, în funcție de necesitățile țării noastre pe perioada sezonului rece. Despre aceste lucru a declarat ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, pentru Moldova 1.

Deși „Energocom” a stocat cantități semnificative de gaze naturale în depozitele de peste Prut, care pot acoperi necesarul energetic pe o perioadă îndelungată, România este dispusă, în caz de necesitate, să sprijine R. Moldova în asigurarea securității energetice.

„Dincolo de ce se stochează în acest moment, România este dispusă din ceea ce are deja înmagazinat, ceea ce produce pe timp de iarnă, să vină în sprijinul Republicii Moldova.”, a relatat Sebastian Burduja pentru Moldova1.

Potrivit directorului interimar al Energocom, Victor Bînzari, în România sunt stocate în jur de 50 milioane metri cubi de gaze.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit unei hotărâri de Guvern, aprobate în primăvara anului 2024, R. Moldova trebuie să stocheze circa 15% din consumul mediu anual de gaze naturale, dintre care peste 30% - stocuri de securitate, în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre în caz de situații excepționale. Compania responsabilă de stocurile de securitate este „Energocom”.

Cantitatea totală necesară pentru stocarea gazelor naturale constituie peste 149 de milioane metri cubi. Dintre acestea, aproximativ 47 de milioane metri cubi reprezintă stocuri de securitate, ceea ce constituie echivalentul a 10 zile de consum de iarnă. În Ucraina, R. Moldova depozitează în prezent aproape jumătate din volumul de 47 de milioane de metri cubi.

După cum au declarat anterior autoritățile de la Chișinău, gazele naturale consumate de malul drept sunt cumpărate de compania de stat Energocom de pe bursele internaționale. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără circa 88% din necesarul de energie electrică.