România a pregătit o lege care i-ar permite să intervină pentru a proteja cetățenii români din afara țării

România a pregătit o lege care i-ar permite să intervină pentru a proteja cetățenii români din afara țării
Sursa foto: Facebook / Ministerul Apărării Naţionale al României

Proiectul legii apărării naționale, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale al României, introduce în premieră conceptul intervenției României pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Noul instrument, pus la dispoziția președintelui României, apare în contextul în care R. Moldova este sub amenințarea hibridă a Federației Ruse, iar statisticile oficiale arată că peste 600.000 de moldoveni au și cetățenia română, scrie G4media.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Ce prevede proiectul legii apărării naționale:

Articolul 4, alineatul 4:

Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național, conform legii.

Potrivit sursei citate, mecanismul propus de Ministerul Apărării Naționale al României pune această decizie în atribuțiile președintelui țării, la propunerea primului ministru.

De asemenea, proiectul de lege prevede că Parlamentul aprobă angajarea forțelor militare în afara teritoriului României.

Articolul 4, alineatul 3:

Parlamentul aprobă angajarea unor capabilități militare și nonmilitare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, pentru contracararea amenințărilor hibride, la propunerea președintelui României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

Context

România nu are în acest moment instrumente legale prin care să poată veni în sprijinul cetățenilor români din R. Moldova sau din Ucraina, în cazul unei agresiuni militare a Federației Ruse.

Oficialii din R. Moldova au avertizat constant că Federația Rusă duce un război hibrid împotriva țării.

Mai multe detalii despre proiectul de lege a apărării naționale a României puteți citi AICI.