Risc de îngheț în nordul țării. Ce spun meteorologii și reprezentanții Ministerului Agriculturii

Risc de îngheț în nordul țării. Ce spun meteorologii și reprezentanții Ministerului Agriculturii
Sursa foto: Kristi K. Higgins / progress-index.com

Săptămâna viitoare, teritoriul R. Moldova va fi traversat de un val de aer polar, care va aduce vreme rece, informează Teleradio-Moldova. Meteorologii spun că există risc de îngheț, în special în nordul țării, fapt care ar putea pune în pericol pomii înfloriți.

Potrivit sinopticienilor, în perioada 6-8 aprilie, temperaturile maxime vor scădea în medie cu 8°C. Noaptea, temperaturile vor oscila între 0..+5°C. În nordul țării, sunt așteptate înghețuri, în condițiile în care se vor înregistra până la -3°C.

„Este o masă de aer care ne va influența în intervalul menționat anterior. Respectiv, această masă de aer este însoțită de un ciclon care va aduce precipitații în acest interval, iar din cauza temperaturilor scăzute, precipitațiile pot fi și sub formă de lapoviță în regiunile cu temperaturi mai negative”, a explicat șefa secției Prognoze Meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), Nadejda Stolear.

Culturile de câmp nu vor fi afectate de valul de frig, susțin specialiștii. Totuși, riscul persistă în cazul pomilor fructiferi care sunt în floare, dar și în cazul plantațiilor viticole, în special al celor cu soiuri timpurii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Culturile de prima grupă - ovăzul, orzul, lucerna - sunt rezistente, cinci-șapte grade sub zero pot să reziste. Nu am semănat sfecla de zahăr, nu sunt semănate culturile târzii, așa că pericol în această privință nu există”, a menționat doctorul în științe agricole Boris Boinceanu.

Pentru a proteja livezile de înghețuri, agricultorii sunt îndemnați să ia măsuri de protecție. Una dintre acestea este fumegația, care presupune aprinderea de fumigene care emană fum, care, la rândul său, împiedică scăderea rapidă a temperaturii aerului. O altă recomandare ar fi irigarea cu aspersiune în momentul înghețului, ceea ce permite formarea unei pelicule de gheață pe muguri sau flori.

„Statul subvenționează măsuri de combatere sau de prevenire a înghețurilor respective în plantațiile pomicole. Este vorba despre fligere, care lucrează pe bază de gaz și motorină, sunt elice - care lucrează pe bază de gaz și asigură până la șapte hectare această protecție”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban.

Potrivit SHS, în luna aprilie, temperaturile medii lunare ale aerului vor oscila între +9..11°C.