„Rezoluție” falsă, cu însemnele Ministerului Muncii: În R. Moldova a apărut un nou fals despre migranți
Mai multe organizații și instituții din R. Moldova au primit pe email o pretinsă „rezoluție” a Ministerului Muncii, în care ar informa despre „schimbări în Politica de migrație” din țara noastră. Ministrul Alexei Buzu și serviciul de presă al Ministerului au declarat pentru portalul Stopfals.md că așa-numitul document este fals.
Sursa citată notează că în „rezoluție” se vorbește despre „consolidarea măsurilor de atragere a migranților din Orientul Mijlociu pentru a compensa pierderile de pe piața muncii datorită fluxului mare de migraţie din R Moldova”, „protecția religiei și a vestimentației migranților”, dar și „un procent minim de 30% a lucrătorilor migranți”.
Potrivit Stopfals.md, domain-ul emailului de pe care a fost expediată „rezoluția” unei organizații este moldova-social.md. Conform datelor deschise, acest domain a fost creat cu câteva zile în urmă, la 5 septembrie 2024.
De menționat că falsurile despre migranți apar periodic în spațiul public din R. Moldova. De exemplu, la sfârșitul lunii septembrie 2018, site-ul Mybusiness.md a publicat un material în care informa cititorii că „R. Moldova se pregătește pentru primirea migranților” și că Guvernul de la Chișinău a simplificat accesul în țara noastră a cetățenilor străini - informații false.
La finele lunii decembrie 2023, portalul Kp.md, blocat în R. Moldova, a publicat un articol bazat pe afirmația unui politician german de opoziție, din care reieșea că Germania ar fi propus deschiderea taberelor de migranți în R. Moldova și Georgia pentru refugiații din Europa și în Rwanda – pentru cei din Africa.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
În aprilie curent, mai multe conturi false de Facebook au publicat postări cu afirmația că Polonia ar intenționa să trimită în R. Moldova migranţii ilegali din Africa și Orientul Mijlociu aflați pe teritoriul său, iar autoritățile moldovenești ar accepta acest lucru. Informația a fost răspândită ulterior de oligarhul fugar Ilan Şor, precum și de mai multe canale de Telegram cu tentă pro-rusă. Chișinăul a dezmințit falsul şi a declarat că nu există acorduri în acest sens.
Unul dintre cele mai recente falsuri, lansat la începutul lunii iunie pe rețelele sociale și pe unele site-uri, informa precum că persoane fără adăpost și migranți din Franța ar putea să se mute în R. Moldova pe durata Jocurilor Olimpice, care au avut loc în perioada 26 iulie – 11 august, la Paris. Informația a fost dezmințită de Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.