Restricții de apă în peste 400 de localități din România din cauza secetei

Restricții de apă în peste 400 de localități din România din cauza secetei
Sursa foto: Getty Images

Operatorii de apă din România au impus restricții de consum în anumite intervale orare, pentru 449 de localități, adică 15% la nivel național, din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, informează Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), citată de Agerpres.

Cele mai afectate localități, care dispun de sisteme centralizate, sunt în județele Botoșani, Iași, Alba, Gorj, Vrancea, Bacău, Neamț, Galați, Hunedoara, Vaslui, Olt şi Argeș.

Totodată, în 251 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt fântâni secate, comunitățile fiind afectate de secetă. Cea mai mare parte a localităților afectate se află în județele: Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați. Cele mai afectate rămân localitățile din județele: Botoșani, Vaslui, Neamț, Iași şi Suceava.

Potrivit ANAR, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 79,77%, în ușoară scădere față de săptămâna trecută, când acesta era de 80%. În prezent, este menținut un volum de apă de circa 3,46 miliarde metri cubi (mc) pentru asigurarea necesarului de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În aceste condiții, specialiștii ANAR estimează că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 de principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație şi industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, coeficientul de umplere va fi de aproximativ 77%.

Următoarele sectoare de râuri (57 față de 12 cât erau săptămâna trecută) se situează sub debitele medii ale lunii:

  • 6 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Jiu (județul Gorj) şi pe râul Buzău (județ Buzău), se află în faza de atenționare-avertizare pentru folosințele Populație şi Industrie;
  • 9 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Olt (județ Harghita) şi pe râul Ialomița (județele Ialomița și Brăila), se află în treapta 1 de restricții pentru folosințele Irigații;
  • 2 sectoare pe râurile interioare, respectiv pârâul Belinul Mare şi pârâul Vadasz (județul Covasna), se află în treapta 2 de restricții pentru folosința Piscicultură.

Conform datelor ANAR, din totalul celor 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la o singură secțiune s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinul Argeș-Vedea.

Ca măsuri suplimentare pentru asigurarea apei destinate folosințelor din aval, în momentul de față, din acumularea Siriu se evacuează un debit suplimentar zilnic mediu în valoare de 5,3 mc/s, cantitate mai mare decât debitul afluent, respectiv de 1,9 mc/s. „Această măsură este luată pentru asigurarea folosințelor din aval, conform autorizațiilor de gospodărire a apelor”, precizează sursa citată.

În plus, ca urmare a solicitării părții române către R. Moldova, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costești a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de șapte zile.

„Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situația debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare. Din partea României, lucrarea este exploatată în condiții de siguranța de colegii noștri de la Exploatarea Complexă Stânca-Costești”, notează sursa citată.

O altă măsură se referă la faptul că a fost finalizată reparația conductei de la priza de rezervă a barajului Stânca-Costeşti pentru a fi asigurate resursele de apă atât pentru alimentarea cu apă din această sursă pentru județul Botoșani, cât şi pentru folosințele de irigații deservite de aceasta.

Ca soluții individuale de economisire a apei, acolo unde există această posibilitate, se recomandă alternative de stocare şi recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol.