Restanțele salariale de la Calea Ferată: O parte din datorii ar urma să fie achitate până la începutul lui martie
O bună parte din restanțele salariale față de angajații Căii Ferate din Moldova (CFM) ar urma să fie achitate până la finele lunii februarie sau începutul lunii martie. Cu precizări în acest sens a venit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a declarat că autoritățile „sunt foarte aproape de a găsi o soluție”.
„În zilele următoare vom numi un interimat la Calea Ferată și suntem foarte aproape de a găsi o soluție pentru restanțele salariale pentru ultimele două luni. Cred că este realistic să spunem ca până la finalul lunii februarie, începutul lunii martie, o parte mare din acele datorii vor fi achitate”, a menționat Andrei Spînu în cadrul primei sale ediții de live-uri pe Facebook.
În aceeași ordine de idei, Spînu a precizat că Ministerul Infrastructurii va avea discuții cu noua conducere de la CFM, pentru a se asigura că întreprinderea „va fi administrată bine și veniturile vor crește, ca să nu mai ajungem la astfel de situații”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Vreau să mulțumesc tuturor muncitorilor de la Calea Ferată pentru efortul pe care îl fac. Știu că este o muncă enormă. Știu că nu este ușor, în mod special, în această perioadă, dar vreau să transmit că facem tot posibilul ca într-un termen cât mai rapid să rezolvăm problema salariilor și să ne gândim pe viitor cum asigurăm sustenabilitatea companiei”, a conchis oficialul.
Marți, 6 februarie, lucrătorii Căii Ferate din Basarabeasca au organizat o acțiune de protest, în cadrul căreia au solicitat achitarea restanțelor salariale. Potrivit Căii Ferate din Moldova (CFM), mii de angajați nu au primit bani de două luni, suma datoriei pentru această perioadă ridicându-se la 90 de milioane de lei.
A doua zi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție la protestul de la Basarabeasca și a menționat că autoritățile centrale înțeleg nemulțumirea oamenilor, precizând că „se caută soluții”.
Amintim că, pe 27 decembrie, mai mulți angajați ai CFM anunțau pe rețelele sociale că și-au primit lefurile abia pentru luna octombrie. Potrivit unei adresări a Federației Sindicale a Feroviarilor din R. Moldova, până pe 19 ianuarie, doar 16 din cele 36 de filiale și-au primit salariile pentru luna octombrie.
În prezent, la Căile Ferate lucrează aproximativ 6.000 de persoane, aceasta fiind cea mai mare companie de stat din țara noastră.