Importul mașinilor cu standardul de emisii mai mic de Euro-5 ar putea fi interzis în Moldova, susține ministra Finanțelor

Importul mașinilor cu standardul de emisii mai mic de Euro-5 ar putea fi interzis în Moldova, susține ministra Finanțelor
Sursa foto: chisinau.md

Importul mașinilor care au un standard de emisii mai mic de Euro-5 ar putea fi interzis în Republica Moldova. Declarația a fost făcut de ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, într-un interviu pentru NewsMaker. Obiectivul autorităților este de a proteja piața auto de vehiculele învechite.

„Peste doi-trei ani, pentru vămuire va fi necesar de plătit în afară de TVA și taxa de mediu. Și dacă vei încerca să aduci în țară un automobil cu Euro-2, Euro-3 (standard ecologic ce reglementează conținutul de substanțe nocive din gazele de eșapament - n. red.) nu vei putea, deoarece se va permite doar importul mașinilor cu Euro-5 sau Euro-6. Vom proteja piața de mașini vechi cu ajutorul altor mecanisme”, a declarat ministra Finanțelor.

Oficiala a explicat pentru NewsMaker că importul automobililor în Republica Moldova ar putea fi taxat diferit – de la accize la TVA și taxă de mediu – din anul 2025. Un astfel de impozit, spune ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, este considerat „mai corect” și „mai onest”. Totuși, măsura ar urma să fie aplicată gradual, până în 2028.

„Până atunci vom examina experiența altor state europene care au implementat recent acest mecanism de vămuire. Am propus să fie introdus din 2025, dar am păstrat parțial pentru 2025, 2026 și 2027 impozitul pe volumul motorului (de la 10% până la 30%). (…) Din calculele noastre reieșea că odată cu trecerea la TVA veniturile vor scădea cu 47%. Nu știm cât de exacte sunt aceste prognoze. Am reieșit din statistica privind importul de automobile din ultimii cinci ani”, a mai precizat ministra Finanțelor într-un interviu pentru NM.

Întrebată dacă moldovenii nu ar putea profita de situație – să cumpere o mașină scumpă, dar să declare că a dat pentru ea, de exemplu, de cinci ori mai puțini bani, Sirețeanu a precizat că vameșii vor avea un catalog în care vor fi trecute prețurile orientative ale automobilelor. Respectiv, cei care vor dori să importe mașini în Moldova, nu vor putea plăti taxe de vămuire pentru o sumă mai mică decât cea stipulată în catalog.

În prezent autoturismele au cota 0 de TVA la import, însă pentru ele se achită accize nerambursabile care adeseori sunt mai mari în valoare decât cota de 20% a TVA şi sunt aplicate în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, dar şi de vârsta autovehiculului.