Reprezentanții TikTok vor fi audiați în Parlamentul European în legătură cu alegerile din România

Reprezentanții TikTok vor fi  audiați în Parlamentul European în legătură cu alegerile din România
Sursa foto: oficiuldestiri.ro

Marți, 3 decembrie, reprezentanții TikTok vor fi audiați de către Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor din Parlamentul European (PE). Eurodeputatul român Dan Nica a anunțat acest lucru joi, 28 noiembrie, în contextul în care aplicația deținută de compania chineză ByteDance este suspectată că ar fi influențat primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

„Mediul digital trebuie să fie unul sigur, lipsit de manipulări și ingerințe care să afecteze discursul civic și procesele democratice. În urma intervenției mele de ieri (n.red. - 27 noiembrie) în Parlamentul European, Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) a decis să organizeze marți, 3 decembrie, o audiere oficială cu reprezentanții TikTok. Tema va fi „Îndeplinirea obligațiilor TikTok prevăzute în Directiva Serviciilor Digitale (DSA) în contextul ultimelor evoluții”. DSA obligă platformele mari să evalueze riscurile sistemice și să le gestioneze responsabil, astfel încât procesele electorale și discursul civic să fie protejate”, a scris Dan Nica într-o postare publicată pe Facebook.

Potrivit Agerpres, Nica, care este liderul delegației Partidului Social Democrat din România (PSD) în PE, a solicitat, miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Colegiului Comisarilor, să ofere răspunsuri referitoare la „entitățile străine” care „s-au amestecat" în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Joi, în conferința de presă zilnică de la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că vineri va avea loc o „masă rotundă” între autoritățile române și reprezentanții TikTok, organizată de executivul comunitar, „dată fiind situația actuală din România”. Oficialul a mai precizat că la întâlnire au fost invitate și alte platforme și că este un „exercițiu obișnuit" înainte de alegeri.

„Este o practică obișnuită pe care tindem să o facem în cadrul Directivei Serviciilor Digitale, pentru că alegerile corecte și libere sunt centrul democrațiilor noastre", a adăugat purtătorul de cuvânt.

România a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigație formală asupra TikTok, în baza regulilor comunitare privind social media. Joi, într-o declarație transmisă Agerpres, reprezentanții platformei sociale cu acționariat chinez au spus că, până în prezent, nu au fost găsite dovezi ale unei „operațiuni de influență ascunsă” pe platformă, legate de alegerile prezidențiale din România și nici dovezi de influență străină.

Curtea Constituțională de la București a cerut renumărarea voturilor pentru prezidențialele din România
Curtea Constituțională a României a decis astăzi renumărarea tuturor buletinelor de vot de la primul tur al alegerilor prezidențiale, inclusiv a celor valabil exprimate și a celor nule, scrie G4Media. Astfel, Curtea Constituțională de la București a decis joi, 28 noiembrie: * Reverificarea și ren…

Candidatul independent Călin Georgescu a ieșit pe primul loc după turul întâi al alegerilor la președinția României din 24 noiembrie. Acesta este urmat de candidata Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi. Cei doi urmează să se dueleze în al doilea tur de scrutin, care va fi organizat pe 8 decembrie 2024.

Victoria în primul tur al alegerilor din România a lui Călin Georgescu a declanșat unde de șoc cu privire la traiectoria politică a țării UE și NATO. Potrivit Politico, multe îngrijorări se concentrează pe modul în care o campanie pe TikTok a reușit „să scoată din obscuritate un candidat necunoscut”.