Regiunea transnistreană va primi în continuare gaze naturale cu asistență rusă. Anunțul lui Krasnoselski

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, anunță că mecanismul de livrare a gazului natural în regiunea transnistreană va continua să funcționeze, iar livrările vor fi făcute în baza unui nou acord, care a fost adoptat cu implicarea părții ruse. Krasnoselski a mulțumit Rusiei pentru „sprijin și abordare consecventă”.
„Mecanismul de livrare a gazului natural în regiune, stabilit în urma eforturilor comune îndelungate, continuă să funcționeze. S-a ajuns la un nou acord pentru o perioadă suplimentară, iar gazul va fi livrat la timp în republică. Îmi exprim recunoștința față de partea rusă – oficialii și echipa Ministerului Energiei al Federației Ruse – pentru înțelegerea situației, sprijinul acordat și abordarea consecventă menită să prevină o nouă criză energetică”, a scris Krasnoselski pe Telegram, fără a oferi detalii despre perioada și volumele care vor fi livrate.
Săptămâna trecută, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, anunța că o companie ungară va furniza regiunii transnistrene gaze naturale, ca urmare a unei solicitări din partea ministrului rus al energiei, Alexandr Novak. Peter Szijjarto a spus că a discutat subiectul și cu omologul său de la Chișinău, Mihai Popșoi.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Din 1 ianuarie 2025, Gazprom a oprit livrările de gaze spre stânga Nistrului, iar mii de locuitori din regiune au fost afectați de sistarea energiei termice, a gazelor naturale, a apei calde și de întreruperi programate de energie electrică.
Timp de o lună de la întreruperea livrărilor de gaze rusești, regiunea transnistreană a consumat toate rezervele rămase în conductele din stânga Nistrului. Atunci, Guvernul de la Chișinău oferit trei milioane de metri cubi de gaze așa încât presiunea în conductele transnistrene să nu scadă la un nivel periculos.
La începutul lunii februarie 2025, UE a alocat un ajutor nerambursabil de urgență în valoare de 30 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane au fost folosite ca ajutor umanitar în cazul regiunii transnistrene, fiind destinat pentru consumatori casnici, școli, obiective sociale.
Din 14 februarie, regiunea transnistreană primește gaze naturale livrate de compania „MET Group” și procurate din bani împrumutați de Moscova.

Din 1 martie, locuitorii din regiunea transnistreană vor achita mai mult pentru gazele naturale, energie electrică, energie termică, apă și canalizare. „Tarifele vor crește moderat, ținând cont de nivelul de venit al cetățenilor”, au anunțat autoritățile neconstituționale.
