Regiunea separatistă Nagorno-Karabah încetează să mai existe

Regiunea separatistă Nagorno-Karabah încetează să mai existe
Sursa foto: TASS

Așa-numitul președinte din Nagorno-Karabah, Samvel Șahramanian, a semnat, pe 28 septembrie, un decret prin care se constată că regiunea separatistă încetează să mai existe ca subiect independent, scrie Novaya Gazeta Europa. Decretul prevede dizolvarea din 1 ianuarie 2024 a tuturor instituțiilor așa-zisului stat.

Documentul intră în vigoare din momentul publicării.

„Populația din Nagorno-Karabah, inclusiv cei din afara republicii, trebuie să se familiarizeze cu condițiile de reintegrare prezentate de Azerbaidjan, pentru a lua o decizie independentă cu privire la posibilitatea de a se întoarce în Nagorno-Karabah în viitor”, se arată în decret.

Fostul ministru de externe al regiunii nerecunoscute Nagorno-Karabah, David Babaian, a decis să se predea autorităților azere. El a explicat că a fost inclus pe lista neagră a Azerbaidjanului, motiv pentru care autoritățile țării i-au cerut să vină la Baku pentru investigații.

Azerbaidjanul a începutul pe 19 septembrie o „operațiune antiteroristă” pe teritoriul regiunii separatiste Nagorno-Karabah.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe 20 septembrie, așa-numitele autorități din Nagorno-Karabah au anunțat că s-a ajuns la un acord privind încetarea completă a ostilităților.

Premierul armean Nikol Pașinian a declarat că țara sa nu participat la negocierile dintre Nagorno-Karabah și Azerbaidjan. Potrivit ultimelor date ale Armeniei, 65.036 de persoane au fost evacuate în țară din Nagorno-Karabah.

Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie – în anii 1990 și în 2020 – în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni. Cele șase săptămâni de lupte din toamna anului 2020 au provocat peste 6 500 de morți și s-au încheiat cu o încetare a focului, intermediată de Federația Rusă.