Reconstrucția Filarmonicii Naționale ar putea costa 70 de milioane de euro, anunță ministrul Culturii

Reconstrucția Filarmonicii Naționale ar putea costa 70 de milioane de euro, anunță ministrul Culturii
Sursa foto: TV8

După ce a stat trei ani în ruine, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” este pe cale să renască. Pe locul vechii clădiri va fi construită o instituție modernă, a cărei proiect arhitectural va fi prezentat pe 26 septembrie, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii Sergiu Prodan, într-un interviu pentru Radio Moldova.

La concursul internațional de idei privind reconstrucția Filarmonicii au participat 27 de companii de arhitectură din 13 țări, inclusiv din R. Moldova. Proiectul câștigător aparține Casei de arhitecți din Germania.

„Ministerul Culturii va organiza o conferință cu tema patrimoniului arhitectural, în cadrul căreia Casa de arhitecți din Germania va prezenta proiectul câștigător și va răspunde la întrebări. Trebuie să avem o înțelegere a intențiilor finale și un acord social despre ce urmează a fi întreprins. R. Moldova merită să aibă o sală acustică, ca să crească și mai mulți tineri care vor reprezenta țara în toată lumea. Sperăm ca această filarmonică să fie o pepinieră de artiști talentați”, a declarat ministrul Culturii.

Potrivit lui Sergiu Prodan, estimările autorilor proiectului câștigător pentru construcția noii filarmonici ajung la aproximativ 70 de milioane de euro, resurse considerabile, pe care statul nostru nu și le poate permite.

Autoritățile de resort contează pe sprijinul partenerilor externi și al persoanelor interesate de reconstrucția Filarmonicii. Banca Europeană de Investiții s-a arătat interesată de proiect, însă întrucât aceasta poate finanța doar până la 50% din valoarea proiectului, celelalte resurse urmează a fi acumulate din donații.

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost fondată în 1940. Pe 24 septembrie 2020, în edificiu a izbucnit un incendiu, în urma căruia a ars acoperișul și s-a prăbușit tavanul sălii principale. Flăcările au mistuit biblioteca Filarmonicii, sala mare, sălile de repetiții și numeroase instrumente muzicale.

Imediat după incident, a fost inițiată o campanie strângere de fonduri pentru reconstrucția edificiului. Banii donați - circa 6 milioane de lei - se află în prezent la Trezoreria de Stat, pe conturile deschise de Ministerul Finanțelor.