„Recensământul Armelor”: Polițiștii au ridicat 81 de arme deținute ilegal și 723 muniții de diferit calibru

„Recensământul Armelor”: Polițiștii au ridicat 81 de arme deținute ilegal și 723 muniții de diferit calibru
Sursa foto: Poliția R. Moldova

Poliția R. Moldova a desfășurat, în perioada 5 martie - 31 mai, o campanie în cadrul a îndemnat cetățenii să predea benevol armele ilegale sau să ofere poliției informații despre locul aflării sau depistării dispozitivelor cu destinație militară: obuze, proiectile,  cartușe,  grenade,  arme,  focoase de grenade, precum și mijloace explozive.

Mesajul campaniei a fost „Siguranță prin Recensământul Armelor: Controlează, Raportează, Protejează”. Potrivit Poliției,  în perioada 5 martie - 31 mai 2024, oamenii legii au desfășurat peste 52.369 de verificări a condițiilor de păstrare a armelor din circuitul civil, la persoanele fizice și juridice.

Totodată, au fost desfășurate sute de ședințe și întrevederi cu reprezentanții Societății vânătorilor și pescarilor din Moldova, membri ai cluburilor sportive, reprezentanți ai organizațiilor de pază, care au avut drept scop asigurarea schimbului de date și informații și contribuirea la procesul de recensământ al posesorilor și armelor aflate în posesia acestora.

Odată cu derularea campaniei și transmiterea mesajului a crescut și numărul persoanelor care au sesizat poliția și au predat armele deținute ilegal, susțin oamenii legii.

Rezultatele campaniei

Polițiștii au recepționat 1.149 de arme prin refuz de deținere în continuare a acestora. De asemenea, au fost predate benevol poliției 96 de arme și 4 454 de muniții de diferit calibru și 83 de obiecte cu potențial periculos (mine, grenade, proiectile, etc.).

În cadrul măsurilor speciale de investigație și urmărire penală au fost depistate și ridicate 81 de arme deținute ilegal și 723 muniții de diferit calibru.

Totodată, de către agenții constatatori ai Poliției au fost documentate 2.963 de încălcări a regimului de păstrare, deținere, port și folosire a armei, fiind aplicate amenzi în sumă de 2.687.275 de lei.

Ce trebuie să știi?

Înainte de a procura o armă, informați-vă despre condițiile ce trebuie întrunite, procedurile și actele necesare, inclusiv regulile și etapele de obținere a permisului de procurare a unei arme și permisului de deținere, port și folosire. De asemenea, Poliția recomandă:

  • În momentul depistării armei, nu o luați în mână pentru a evita riscul producerii unei împușcături involuntare care poate duce la o tragedie;
  • Asigurați locul unde a fost depistată arma pentru a nu fi admis accesul la armă a membrilor familiei, rudelor, copiilor sau altor persoane străine;
  • nu transportați arma de sine stătător la Poliţie;
  • informați Poliția la 112 despre depistarea armei, munițiilor și materialelor explozive;
  • persoana care a depistat o armă, muniții sau materiale explozive trebuie să aștepte la fața locului până la sosirea Poliției, cu respectarea tehnicilor de securitate.

Refuzul de deținere și predarea benevolă a armelor, munițiilor și materialelor explozive deținute ilegal absolvă persoana de pedeapsă cu închisoarea de până la 7 ani și amendă în mărime de până la 65 de mii de lei.

În cazul decesului posesorului de armă, rudele ori persoana apropiată are obligația să anunțe Poliția și să predea armele și întreaga cantitate de muniții deținute de către acestea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM