Reacția unuia dintre cei care au „garantat” pentru eliberarea lui Andronachi: „Așa am vrut. Omul n-are 5 mii de lei?”
Numele persoanelor care au „garantat” pentru eliberarea lui Vladimir Andronachi, potrivit TV8, sunt primarul satului Găvănoasa – Vadim Ivanov, primarul satului Zîrnești – Nicolae Beju, fosta directoare a Liceului „Mihai Eminescu” din orașu Cahul – Ala Gaidar și starețul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din satul Căpriana, raionul Strășeni – Arhimandrit Filaret.
Unul dintre cei care au „garantat” pentru eliberarea lui Andronachi, primarul satului Zîrnești, Nicolae Beju, întrebat de Ziarul de Gardă de ce tocmai el a devenit unul dintre cei patru „garanți”, a răspuns că „trebuia cineva să fie”.
„Suntem cunoscuți. Posibil are și persoane mai apropiate, eu nu sunt apropiat, dar trebuia cineva să fie garant”, a spus Nicolae Beju.
Solicitat să spună dacă banii pe care i-a depus pe contul instanței de judecată îi aparțin, primarul din Zîrnești a întrebat retorit: „Oare omul n-are cinci mii de lei în casă?”.
„Cum de ce am devenit garant? De-atâta, așa am vrut eu. Cum, oare omul n-are cinci mii de lei în casă, pentru a-i da garant?”, a conchis Beju.
Citește și: Noi detalii de la Procuratura Anticorupție privind eliberarea lui Vladimir Andronachi. Cine sunt garanții
După patru luni de arest la domiciliu, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a fost eliberat.
Vladimir Andronachi este învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în unul dintre episoadele privind „furtul miliardului” din sistemul bancar.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
Ce este garanția personală
Potrivit Codului de procedură penală, garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul bănuitului, învinuitului sau inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată. Numărul garanţilor nu poate fi mai mic de doi şi mai mare de cinci.
Garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite doar la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia.
La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale, echivalentul a 2.500 și 15.000 de lei.