Reacția Președinției la protestele din regiunea transnistreană: „Se dorește învrăjbirea populației”
Protestele organizate astăzi la Bender, Rîbnița și Dubăsari sunt văzute de autoritățile de la Chișinău ca fiind acțiuni politice care urmăresc să creeze tensiuni între populația de pe cele două maluri ale Nistrului. Responsabilitatea pentru criza energetică din stânga Nistrului aparține Tiraspolului și Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, la emisiunea „Zi de zi”, de la Radio Moldova.
„Se dorește cumva de a învrăjbi populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Noi am încercat să oferim atât soluții tehnice, cât și soluții umanitare. Moldovagaz, care este o companie fiică a Gazpromului, este gata să livreze gaz pe malul stâng, dar Tiraspolul ne-a comunicat că vor achita doar pentru tranzitul de gaz și nu pentru consumul în sine. Oamenii care protestează nu au nicio vină. Ei trebuie să beneficieze de căldură și lumină, iar noi dorim ca această criză să fie rezolvată cât mai curând posibil. Dar este important ca Tiraspolul se vrea să accepte aceste soluții și să nu mai joace jocurile politice și să gândească la cetățenii din regiune”, a declarat Zaharov la Radio Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Mai mulți locuitori din regiunea transnistreană au protestat astăzi la Bender, Rîbnița și Dubăsari. Oamenii acuză autoritățile de la Chișinău că ar împiedica livrările de gaze naturale către stânga Nistrului, situație care ar fi dus la un blocaj energetic și social al regiunii. Pretinsul lider de la Tiraspol a declarat că regiunea transnistreană ar avea rezerve de gaze naturale pentru încă câteva zile și cere Chișinăului să „deblocheze” livrările pentru depășirea crizei energetice.
De cealaltă parte, Chișinăul declară că Tiraspolul și Moscova ar fi responsabile de criza din stânga Nistrului. Autoritățile constituționale au propus în repetate rânduri ajutor pentru oamenii din regiune, însă acesta a fost respins de fiecare dată de așa-zisa conducere de la Tiraspol.
Din 1 ianuarie, mii de locuitori din regiunea transnistreană sunt afectați de întreruperi de energie electrică, sistarea energiei termice, a gazelor naturale și a apei calde. Se întâmplă după ce Gazprom a oprit livrările de gaze spre regiunea transnistreană a R. Moldova, odată cu expirarea contractului de tranzit prin Ucraina.