Râurile lumii seacă în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, avertizează Organizația Meteorologică Mondială
Râurile au secat în 2023 la cel mai mare ritm din ultimele trei decenii, punând în pericol aprovizionarea cu apă la nivel mondial, arată datele unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).
În ultimii cinci ani, nivelurile râurilor din întreaga lume au fost mai scăzute decât media, iar rezervoarele au fost, de asemenea, scăzute, conform raportului OMM privind starea resurselor globale de apă, scrie The Guardian, citat de G4Media.
În 2023, mai mult de 50% din bazinele hidrografice globale au prezentat condiții anormale, majoritatea fiind deficitare. Situația a fost similară în 2022 și 2021. Zonele care s-au confruntat cu secetă severă și cu condiții de debit scăzut al râurilor au inclus teritorii mari din America de Nord, Centrală și de Sud.
De exemplu, râurile Amazon și Mississippi au înregistrat niveluri scăzute record ale apei. De cealaltă parte a globului, în Asia și Oceania, bazinele mari ale râurilor Gange, Brahmaputra și Mekong s-au confruntat cu condiții mai scăzute decât normalul aproape pe întreg teritoriul bazinelor.
Dezastrul climatic pare să schimbe destinația apei și să contribuie la producerea de inundații și secete extreme. 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu râuri care au scăzut și țări care s-au confruntat cu secete, dar a adus și inundații devastatoare pe întreg globul.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Potrivit OMM, extremele au fost influențate și de tranziția de la „La Niña” la „El Niño” la mijlocul anului 2023. Acestea sunt fenomene meteorologice naturale.
El Niño se referă la temperaturile peste medie ale suprafeței mării care se dezvoltă periodic în Pacificul ecuatorial central-estic, în timp ce La Niña se referă la răcirea periodică din acele zone. Cu toate acestea, oamenii de știință afirmă că degradarea climei exacerbează impactul acestor fenomene meteorologice și le face mai greu de prevăzut.
În prezent, potrivit OMM, 3,6 miliarde de oameni se confruntă cu un acces inadecvat la apă cel puțin o lună pe an, iar această cifră ar trebui să crească la peste 5 miliarde până în 2050.