Răspunsul lui Mircea Geoană, întrebat dacă R. Moldova poate să adere la UE fără să fie membră NATO

Răspunsul lui Mircea Geoană, întrebat dacă R. Moldova poate să adere la UE fără să fie membră NATO
Sursa foto: Digi24

R. Moldova poate să adere la Uniunea Europeană (UE), păstrându-și, în același timp, statutul de neutralitate. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu pentru NewsMaker. Mai mult, înaltul oficial al Alianței Nord-Atlantice susține că acesta este „scenariul central” după care se conduc autoritățile în prezent în drumul către aderarea la UE.

„Avem două situații extrem de recente – Finlanda și Suedia – care erau membre UE și acum devin țări membre NATO. În același timp, constatarea este evidentă. Și eu ca român am lucrat pentru aderarea la NATO întâi și după la UE, dar aș spune că este perfect posibil în noul context geopolitic din regiune ca R. Moldova neutră să fie membră a UE fără să fie membră a NATO. Este perfect posibil și este scenariul central pe care lucrăm astăzi”, a declarat Mircea Geoană.

Înaltul oficial NATO a dat asigurări că țările membre ale Alianței Nord-Atlantice susțin și vor susține parcursul european al țării noastre, or, potrivit lui, „R. Moldova este un partener comun al Uniunii Europene și al NATO”, viitorul țării noastre și al cetățenilor ei, „indiferent de etnie, de limba pe care o vorbesc sau preferințele politice”, fiind în UE.

„Viața în UE este mai bună decât viața în oricare altă destinație. (…) Cred că aderarea la UE este o cale foarte promițătoare și noi suntem aici pentru a susține acest drum european al Republicii Moldova”, a mai spus Geoană.

Întrebat unde sunt granițele de colaborare între R. Moldova neutră – statut consfințit în Constituție – și NATO, dar și cine trasează aceste „limite”, Geoană a dat asigurări că este „absolut decizia democratică a Chișinăului” cât de departe și cât de mult vrea să meargă în relația cu Alianța.

„Noi nu discutăm cu niciun stat partener ce să facă și ce să nu facă cu noi. Noi respectăm Constituția unui stat suveran. (…) Nu NATO a început discuția despre statutul de neutralitate a Moldovei. A fost determinată de războiul din Ucraina. (…) Intensitatea și direcția parteneriatului dintre R. Moldova și NATO este dictat exclusiv de către Chișinău. Decizia este aici și noi o respectăm în integritate”, a conchis Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a efectuat o vizită în R. Moldova, în perioada 14-15 septembrie.

În cadrul unei conferințe de presă, susținută la Chișinău, el a menționat că, din punct de vedere politic și strategic, R. Moldova aparține familiei democrațiilor europene și a cerut Rusiei să-și retragă forțele de pe teritoriul țării noastre.