R. Moldova va putea achiziționa medicamente împreună cu statele membre ale Uniunii Europene

R. Moldova va putea achiziționa medicamente împreună cu statele membre ale Uniunii Europene
Imagine simbol

R. Moldova va putea procura medicamente împreună cu statele membre ale Uniunii Europene. Acest lucru va deveni posibil datorită semnării Acordului de achiziție comună dintre cele două părți. Evenimentul a avut loc astăzi, în cadrul vizitei oficiale la Chișinău a comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.

„Astăzi am semnat acest memorandum foarte important, care ne permite să efectuăm procurări de medicamente împreună cu țări ale UE. Asta va permite să avem acces la acele medicamente care nu se regăsesc aici, în R. Moldova, și, de asemenea, să coborâm costurile de procurare, deoarece suntem o țară mică și uneori pentru companii nu există un interes de a veni la achizițiile pe care le anunțăm”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

La rândul său, Stella Kyriakides a reiterat că semnarea documentului permite țărilor participante - inclusiv R. Moldova - să acceseze mai rapid, mai echitabil și „adesea chiar mai ieftin” medicamentele și produsele medicale vitale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„În ultimă instanță, acest lucru ne va ajuta să protejăm mai bine cetățenii în evenimentul unei urgențe de sănătate. Este un exemplu foarte puternic de cooperare strânsă între țările participante la acest acord. Semnarea de acordului marchează încă un pas important în parcursul R. Moldova spre integrarea europeană”, a conchis comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Potrivit Comisiei Europene, R. Moldova a devenit ce de-a 38-a țară care a semnat Acordul de achiziție comună în domeniul sănătății. Documentul reprezintă un mecanism juridic și operațional care permite țărilor participante să își unească forțele în fața unei amenințări grave la adresa sănătății și să achiziționeze în comun materiale esențiale, cum ar fi medicamente și echipamente medicale.

De exemplu, în timpul pandemiei de COVID-19, Acordul a permis țărilor participante să achiziționeze echipamente individuale de protecție, ace și seringi pentru vaccinarea împotriva COVID-19, ventilatoare pulmonare, precum și medicamente în condiții egale.