R. Moldova va primi 40 de milioane de dolari pentru consolidarea managementului riscurilor de dezastre

R. Moldova va primi 40 de milioane de dolari pentru consolidarea managementului riscurilor de dezastre
Colaj ziar.md

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat joi, 5 septembrie, pachetul de finanțare în valoare de 40 de milioane de dolari pentru Proiectul „Consolidarea managementului riscurilor de dezastre și a rezilienței Republicii Moldova”. Proiectul are drept scop consolidarea nivelului de pregătire și răspuns al R. Moldova la situațiile de dezastre naturale și șocuri, determinate de schimbările climatice care amenință vieți, locuințe și infrastructura critică.

Proiectul prevede implementarea unui sistem național de avertizare publică, bazat pe comunicații electronice mobile, îmbunătățirea serviciilor meteorologice și hidrologice, dar și alinierea standardelor naționale de proiectare seismică și retehnologizare la codurile UE privind construcțiile, în special cele pentru rezistența la cutremur.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram


Sistem național de avertizare publică

Acest instrument va spori semnificativ nivelul de pregătire a R. Moldova pentru abordarea pericolelor naturale, cum ar fi inundații, incendii și cutremure. Pe lângă crearea acestui sistem de avertizare publică, vor fi achiziționate autospeciale și echipamente de intervenție în caz de urgență, cum ar fi autovehicule de pompieri și echipamente specializate pentru operațiuni de căutare, salvare și logistică.

Modernizarea serviciilor meteorologice și hidrologice ale R. Moldova

De asemenea, proiectul urmărește să sprijine consolidarea capacității de prognoză meteorologică a R. Moldova și modernizarea sistemului de avertizare timpurie, fapt ce va permite fortificarea procesului decizional pentru factorii de decizie, întreprinderi și fermieri, care sunt tot mai afectați de fenomenele de secetă.

Alinierea la standardele UE

În cazul alinierii la codurile UE privind construcțiile, vor fi dezvoltate metodologii naționale pentru hărțile de risc seismic și de dezastre și pentru examinarea vizuală rapidă a clădirilor pe baza caracteristicilor legate de vulnerabilitatea seismică.

Proiectul „Consolidarea managementului riscurilor de dezastre și a rezilienței Republicii Moldova” beneficiază de fonduri de grant oferite din partea Facilității Globale pentru Reducerea și Recuperarea Dezastrelor (FGRRD) și a Mecanismului de finanțare a asistenței tehnice pentru prevenirea și pregătirea pentru dezastre (TAFF) în regiunea Europa și Asia Centrală, finanțată de Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (DG ECHO a UE) și administrată de FGRRD.