R. Moldova și UE vor semna „în timpul apropiat” un aranjament politic de securitate și apărare
R. Moldova și Uniunea Europeană vor semna „în timpul apropiat” un Parteneriat de Securitate și Apărare privind cooperarea sporită în sfera securității și apărării. Potrivit Ministerului de Externe (MAE), Parteneriatul „va funcționa ca un aranjament-umbrelă” pentru toate interacțiunile dintre R. Moldova și UE în domeniile precum asistența UE, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării, participarea țării noastre în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor.
Potrivit MAE, documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare „nu va avea statut de tratat internațional, va fi bazat pe angajamente politice”.
„În esență Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE în domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor”, anunță Ministerul de Externe.
Instituția precizează că majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat „deja sunt realizate în practică”, dar stabilirea Parteneriatului va permite țării noastre să aibă „o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE”.
„Uniunea Europeană este în proces de stabilire a unor astfel de parteneriate cu o serie de țări cu care a ajuns la un nivel mai intens de cooperare”, a indicat MAE într-un comunicat de presă.
Financial Times a scris mai devreme, citând un proiect al UE, despre faptul că R. Moldova și Uniunea Europeană vor semna săptămâna viitoare un acord de securitate, sporind cooperarea în sfera apărării, amenințărilor cibernetice și interferențelor externe la „niveluri fără precedent”, scrie Ziarul Național.
Potrivit propunerii Uniunii Europene, „R. Moldova ar urma să-și sporească partajarea informațiilor, să desfășoare exerciții militare comune și să fie inclusă în achiziția comună de arme a blocului”.