R. Moldova, pe locul 13 în topul mondial privind egalitatea de gen. Expert: „Mai este mult de lucru”
R. Moldova a urcat șase poziții în topul mondial privind egalitatea de gen, situându-se pe locul 13. Clasamentul anual, întocmit de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum), este condus de Islanda, Finlanda, Norvegia, Noua Zeelandă, Suedia, Nicaragua, Germania, Namibia, Irlanda și Spania. Pe locul 11 se situează Lituania, iar pe 12 - Belgia.
Ocupând locul 13 în acest top, R. Moldova a depășit țări precum Marea Britanie, Danemarca, Portugalia, Elveția, Franța, Italia și SUA. România și Ucraina s-au situat pe pozițiile 68 și, respectiv, 63.
Raportul „Decalajul global de gen” (Global Gender Gap) pentru anul 2024 a înregistrat progresele înregistrate în 146 de țări în patru dimensiuni cheie: participarea economică și oportunități; educație; sănătate și supraviețuire; abilitare politică.
„Mai multe servicii de ocupare, mai multe creșe și mai multe grădinițe reparate, mai multe programe de susținere a afacerilor, mai multe opțiuni de utilizare a concediului de îngrijire a copilului, mai multe programe de combatere a violenței, mai multe femei în poliție – așa construim o Moldovă incluzivă”, a declarat ministrul Munciei și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Directoarea executivă a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Natalia Covrig, a declarat pentru Teleradio-Moldova că, deși țara noastră a înregistrat un rezultat „important” și „foarte bun”, autoritățile de la Chișinău „nu trebuie să se îmbete cu apă rece”.
„Vedem că R. Moldova este pe locul 13, dar acest lucru nu înseamnă nicidecum că suntem foarte aproape de egalitatea de gen. Ultimul index al egalității de gen, analizat de CPD, arată că sunt câteva domenii în care în anul curent s-au înregistrat unele regrese și, respectiv, acestea sunt domeniile în care ar trebui să ne concentram eforturile pentru a spori egalitatea de gen. [...] Trebuie să fim conștienți că este spațiu și mult de lucru ca să spunem că am avansat pe egalitatea de gen”, a precizat Natalia Covrig.
Pe parcursul ultimilor ani, autoritățile centrale au promovat mai multe inițiative pentru asigurarea echilibrului vieții familiale și profesionale, inclusiv pentru sprijinirea participării mai active a femeilor pe piața muncii.
Guvernul de la Chișinău a adoptat mai multe programe pentru asigurarea egalității de gen, printre care se numără Programul de promovare și asigurare a egalității între femei și bărbați pentru perioada 2023-2027, Programul de susținere a antreprenoriatului feminin, Programul național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în anii 2023-2027.