R. Moldova marchează Ziua Internațională a Pădurilor. Toți angajații ramurii silvice plantează puieți

R. Moldova marchează Ziua Internațională a Pădurilor. Toți angajații ramurii silvice  plantează puieți
Sursa foto: Roman Fripuleac

Deja de 13 ani, comunitatea internațională celebrează pe 21 martie Ziua Internațională a Pădurilor. Pe parcursul zilei de astăzi, toți angajații ramurii silvice din țara noastră plantează puieți, împreună cu partenerii proiectelor de împădurire și cetățenii. Alte acțiuni cu conotație de educație forestieră se vor desfășura pe parcursul lunilor martie-aprilie.

Sărbătoarea a fost stabilită printr-o rezoluție adoptată de Adunarea Generală a ONU, pentru a sublinia importanța pădurilor în menținerea echilibrului ecologic și a bunăstării umane. Potrivit Agenției „Moldsilva”, tematica ediției din acest an este „Pădurile și hrana”, gândită pentru a evidenția aportul strategic al fondului forestier în securitatea alimentară.

Tradițional, silvicultorii din R. Moldova marchează acest eveniment prin activități de educație eco-civică, măsuri comune cu mediul academic de promovare a valorilor fondului forestier și, evident, acțiuni de plantare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Însăși derularea Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, cu scopul final de sporire a vegetației forestiere cu 145.000 de hectare, este asociat cu obiectivele Zilei internaționale a pădurilor. Totodată, silvicultorii vor merge în instituțiile de învățământ pentru a discuta importanța și aspectele dezvoltării fondului forestier cu copiii, elevii și studenții și vor planta împreună arbori forestieri în adiacentul instituțiilor”, au precizat responsabilii de la „Moldsilva”.

Măsurile dedicate zilei pădurilor vor mai include campania de salubrizare în fondul forestier, vizite gratuite pe traseele turistice de la rezervațiile naturale, lecții deschise, ore ecologice și alte acțiuni cu impact forestier.

„De Ziua Internațională a Pădurilor vreau să amintesc că fiecare parcelă de pădure din țara noastră are câte un domn Anton. Un pădurar care, în tăcere, se asigură că și noi, și cei ce vin după noi, ne putem bucura de umbra copacilor și de aerul curat. Să avem grijă de pădurile noastre în fiecare zi și să ne amintim că viitorul pădurilor stă și în mâinile noastre”, a transmis ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, care a publicat un filmuleț al cărui protagonist este un pădurar din rezervația naturală „Plaiul Fagului”.
Președinta Maia Sandu la campania de împădurire de toamnă, noiembrie 2024. Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

Cu un mesaj a venit și președinta Maia Sandului, care a reiterat că împădurirea R. Moldova este o prioritate națională.

„Resimțim, din ce în ce mai des, efectele schimbărilor climatice, secetele și fenomenele meteorologice extreme, care pun în pericol mediul în care trăim, agricultura care ne hrănește, izvoarele din care bem apă. Pentru a proteja agricultura și a face terenurile mai rezistente la aceste provocări, avem nevoie de mai multe păduri. (...) Vă îndemn să iubim și să avem grijă de casa noastră Moldova nu doar azi, de Ziua Pădurilor, sau mâine, când e Ziua Mondială a Apei, dar zi de zi. Mulțumesc silvicultorilor și tuturor celor care muncesc pentru protejarea naturii – efortul vostru face diferența”, a scris președinta.
Astăzi începe campania de împădurire de primăvară. Vor fi plantați peste opt milioane de puieți
Astăzi se dă startul campaniei de împădurire de primăvară. Evenimentul are loc în localitatea Geamănă din raionul Anenii Noi. La campanie au fost invitați toți doritorii, fiind asigurat transport din centrul capitalei. Campania de împădurire de primăvară va dura două săptămâni. În cadrul acesteia,…

Amintim că, începând cu 5 martie, în R. Moldova se desfășoară campania națională de împădurire de primăvară. Inițiativa face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor Generația Pădurii, prin intermediul căruia autoritățile își propun reabilitarea și crearea de păduri noi, pe o suprafață de 145 mii ha, pe parcursul a zece ani (2023-2032).

În prima zi a campaniei din acest an, peste 5.500 de persoane au sădit peste 777 de mii de puieți. La lucrările au participat silvicultori, voluntari, angajați ai instituțiilor de stat și sectorului privat, elevi și studenți. Lucrările au fost desfășurate pe terenurile alocate pentru împăduri de către primării, dar și din fondul forestier de stat, gestionat de entitățile teritoriale ale Agenției „Moldsilva”.

Peste 770 de mii de puieți au fost plantați în prima zi a campaniei naționale de împădurire
Peste 5.500 de persoane au participat la lucrările de plantare a arborilor din data de 15 martie - în prima zi a campaniei naționale de împădurire de primăvară. Pe parcursul zilei, au fost sădiți peste 777 de mii de puieți, iar la semănături au fost utilizate circa 600 de

Participanții au plantat puieți din speciile stejar, salcâm, ulm, paltin, sălcioară, glădiță, etc. Cea mai mare acțiune de plantare a avut loc în localitatea Geamăna din raionul Anenii Noi, cu participarea a peste 2.000 de voluntari și silvicultori. Lucrările s-au desfășurat pe terenuri de 30 hectare oferite de primăria din localitate.

În total, în anul 2025, Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva” planifică plantarea și reabilitarea a cel puțin 7.000 de hectare, cu posibilitatea de a depăși această țintă.

Conform datelor oficiale, în primii doi ani de la lansarea Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, în R. Moldova au fost plantate peste 15.000 de hectare de pădure, cu o investiție de peste 300 de milioane de lei.