R. Moldova este pregătită în cazul unui incident nuclear la Zaporojie? Răspunsul ministrei Sănătății
„Și da, suntem vulnerabili, și nu suntem vulnerabili”, este răspunsul ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, întrebată cât de pregătită este Republica Moldova în cazul unui eventual incident nuclear la Zaporojie. Tot ea, a mai spus că, din păcate, nu au fost păstrate subsolurile pentru protecție atomică din timpurile sovietice. Cât despre pastila de iodură de potasiu, a precizat că se ia doar atunci când este un anunț al autorităților.
Șefa de la Sănătate a declarat susține că problema pastilei de iod este cea mai importantă.
„Și da, suntem vulnerabili, și nu suntem vulnerabili. Problema pastilei de iod este cea mai importantă. În primul rând, pentru informarea oamenilor, Centrala nucleară de la Zaporojie este construită începând cu anul 1985 și ultimul reactor a fost dat în exploatare în 1995. Ea este considerată cu un grad de securitate mult mai înalt în comparație cu cea de la Cernobâl și cea de la Fukushima. Aceasta înseamnă că fiecare reactor este „îmbrăcat” într-o manșă strânsă care este foarte rezistentă la explozii. E monitorizată permanent de Agenția Internațională pentru Energie Atomică”, a declarat Ala Nemerenco, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
Ministra Sănătății a precizat că pastila de iodură de potasiu se ia doar atunci când este un anunț al autorităților.
„Dacă se întâmplă ceva foarte grav, vor fi afectate regiuni din Rusia, Ucraina... noi suntem într-o rază apropiată. Problema nu este cu pastila de iod, este în general cu protecția noastră și contaminarea. Iodul, la o distanță de opt ore și la distanța la care ne aflăm de Zaporojie, trece perioada de înjumătățire și atunci el nu mai atât de periculos. Pastila de iodură de potasiu vine să ocupe toate țesuturile sănătoase și atunci când vine iodul radioactiv nu mai este absorbit de glanda tiroidă. Aceste pastile se iau doar atunci când este un anunț al autorităților. Noi le-am dus pe toate în teritoriu. Ele sunt aproape de oameni. Dacă se va întâmpla un astfel de incident, este important să stăm în spații închise, să ne ascundem în subsoluri. Din păcate nu au fost păstrate subsolurile pentru protecție atomică din timpurile sovietice. Avem planuri dezvoltate de contingență legat de pericolele războiului de alături”, a menționat Ala Nemerenco.
În ceea ce privește lotul de peste un milion de pastile de iodură de potasiu, donat de România Republicii Moldova, acesta are un termen de valabilitate până anul viitor, a precizat ministra Sănătății.