„R. Moldova are șansa de a evada din blestemul geografic”. Geoană, despre viitoarea decizie a Consiliului European
Țara noastră are șansa istorică de a adera la Uniunea Europeană, fapt care îi va permite să „evadeze din blestemul geografic”. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație în acest vineri, în cadrul conferinței „Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE”, desfășurată la Iași.
„R. Moldova este o ţară care are o şansă istorică de a evada din blestemul geografic. Pentru mine, ca lider al NATO, este extrem de important proiectul preşedintei Maia Sandu, şi cred că a marii majorităţi a cetăţenilor R. Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, fie că vorbesc ruseşte, ucraineană sau găgăuză. Dacă ai de ales între a trăi în Europa şi a trăi într-un sistem de tip rusesc, post sovietic, cred că alegi Europa”, a declarat Mircea Geoană, citat de Agerpres.
Potrivit Agerpres, Geoană şi-a exprimat speranţa că liderii europeni, care vor participa la Consiliul European, vor urma avizul favorabil al Comisiei Europene şi vor iniția procedurile de aderare pentru R. Moldova şi Ucraina.
În cadrul aceleiași conferințe, secretarul general adjunct al NATO a reiterat faptul că încurajează România să lucreze cu cele două state vecine pentru parcursul lor european, dar şi pentru reconstrucţia Ucrainei
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Trebuie să fim foarte activi, pentru că discuţiile despre reconstrucţie au început de ceva vreme. Sunt conferinţe organizate în multe alte capitale europene. Cred că şi noi trebuie să ne organizăm, să identificăm companiile care au capacitatea şi dorinţa să facă acest lucru. [... ] Trebuie să lucrăm şi cu R. Moldova, să facem împreună multe proiecte de reconstrucţie în Ucraina. Dânşii au şi o geografie interesantă. Cunosc şi limba şi cultura locului, poate mai mult decât noi. Asta ar putea fi un element de coagulare suplimentară între economiile României şi R. Moldova şi, evident, aducerea Ucrainei către noi”, a răspuns Geoană, atunci când a fost întrebat de jurnalişti cum se poate implica România în reconstrucţia Ucrainei.
În opinia oficialului NATO, un moment la fel de important îl constituie crearea unei infrastructuri care să lege R. Moldova şi Ucraina de Europa, prin România, Polonia şi Slovacia.
„Cel puţin acest arc de la Cernăuţi - Chişinău - Odessa, este o zonă pe care România, în mod natural, ca şi geografie şi a influenţei sale, trebuie să o acopere şi să contribuie la dezvoltarea acestei zone şi la dezvoltarea propriei noastre economii”, a precizat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a participat la conferinţa „Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE”, eveniment care a avut loc la Palatul Culturii din Iaşi și care a întrunit reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri, dar și politicieni.