R. Moldova ar putea recurge la arbitraj internațional în legătură cu deciziile Kremlinului

R. Moldova ar putea recurge la arbitraj internațional în legătură cu deciziile Kremlinului
Imagine simbol

Guvernul va analiza toate opțiunile legale pentru a proteja interesele naționale ale R. Moldova și a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului. Printre acestea se numără recurgerea la arbitraj internațional. Precizările au fost făcute de premierul Dorin Recean, după ce Gazprom a anunțat că nu va mai livra gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025.

„Această decizie confirmă, încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii. Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici. Guvernul condamnă aceste tactici opresive și reiterează că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internațional”, a precizat Dorin Recean.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În același mesaj, șeful Cabinetului de miniștri a precizat că R. Moldova este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului.

„Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse și să protejăm consumatorii vulnerabili”, a conchis oficialul.

Acum câteva ore, Gazprom a anunțat că începând cu 1 ianuarie 2025 sistează livrările de gaze naturale către R. Moldova, care ajungeau în stânga Nistrului. Motivul invocat de concernul rus este „refuzul părții moldovenești de a achita datoria pentru aprovizionarea cu gaze”, fiind vorba de pretinsa datorie pe care R. Moldova nu o recunoaște și care a fost prescrisă în urma unui audit realizat la Moldovagaz.

Gazprom a anunțat că va sista livrările de gaze naturale care ajung în stânga Nistrului
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, Gazprom sistează livrările de gaze naturale către R. Moldova, care ajungeau în stânga Nistrului. Concernul rus a anunțat acest lucru într-un comunicat publicat în după amiaza zilei de sâmbătă, 28 decembrie, precizând că a notificat Moldovagaz despre acest lucru ș…

Amintim că, începând cu data de 11 decembrie, în stânga Nistrului a fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 30 de zile, în contextul în care se vehicula că de la 1 ianuarie 2025 ar putea fi oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, lucru ulterior confirmat de liderii de la Moscova și Kiev. Pe 16 decembrie, o măsură similară a intrat în vigoare pe malul drept, aceasta fiind valabilă timp de 60 de zile.

R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom, ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpăra până acum un volum considerabil de energie electrică.

Cum va fi acoperit consumul de energie electrică din 1 ianuarie, în cazul stopării livrărilor de la MGRES
Ministerul Energiei anunță că pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului este necesar de acoperit sarcina de consum, care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf. Instituția a prezentat scenariul alternativ pentru acoperirea consumului…
Ce se întâmplă de la 1 ianuarie? Măsurile adoptate de CSE în contextul stării de urgență în sectorul energetic
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat, în cadrul ședinței de vineri, 27 decembrie 2024, o serie de măsuri ca urmare a instituirii stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic. Potrivit autorităților, aceste măsuri sunt menite să asigure continuitatea aprovizionării consum…