R. Moldova ar putea adera la UE până în 2030 fără regiunea transnistreană? Răspunsul vicepremierului pentru Reintegrare
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, consideră că este de dorit ca până devenim membri ai Uniunii Europene să avem conflictul transnistrean soluționat. Faptul că Bruxelles-ul este deschis față de noi și față de țările candidate, în general, fără ca să pună foarte tranșant problema controlului întregului teritoriu, doar ne avantajează. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
„Foarte multă lume a invocat că R. Moldova nu poate deveni membru al UE, inclusiv din cauză că nu-și controlează întregul teritoriu. Asta era în principiu abordarea mai veche a UE. Modelul cipriot în unele capitale vest-europene a fost considerat un caz mai puțin fericit, care nu ar trebui repetat. Războiul din Ucraina a schimbat percepția față de țările din Parteneriatul Estic, și în primul rând față de Ucraina, R. Moldova și Georgia, țări care se confruntă cu conflicte teritoriale nesoluționate”, a declarat Serebrian.
El a subliniat că deja în timpul vizitei sale la Chișinău, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că nu există o interdependență între procesul de integrare europeană și cel de reintegrare.
„A fost un semnal foarte pozitiv. Noi, însă, suntem conștienți de faptul că Bruxelles-ul nu este un centru unitar, că pot exista puncte de vedere divergente în diferite capitale. Nu trebuie să ne relaxăm, problema merită soluționată. Trebuie să vedem cum corelăm aceste două procese. Bunăoară, pe domeniul vamal, fiscal, poate pe domeniul bancar se reușește de asemenea până în 2030 să se avanseze. Crearea unui spațiu vamal unic ar duce la soluționarea problemelor economice care există. Dorim să aducem regiunea transnistreană treptat în câmpul legal al R. Moldova. Foarte mulți pași s-au făcut și războiul din Ucraina ne-a ajutat în acest sens”, a adăugat vicepremierul.
El a sublinicat că, până în anul 2030, autoritățile de la Chișinău își propun să aducă regiunea transnistreană în câmpul legal al R. Moldova,pentru ca teritoriul din stânga Nistrului să fie pregătit pentru o eventuală aderare.
„De exemplu, pe domeniul vamal, fiscal, poate pe domeniul bancar se reușește până în 2030 să se avanseze. Crearea unui spațiu vamal unic ar duce la soluționarea multor probleme economice. Ceea ce ne propunem este să aducem regiunea transnistreană în câmpul legal al R. Moldova. Avem o mare majoritate a întreprinderilor care s-au înregistrat la Agenția Servicii Publice, pentru că vrând-nevrând se conformează legislației. Vrem ca întreprinderile de pe malul stâng și de pe malul drept să beneficieze de condiții egale”, a conchis Serebrian.
Parlamentul European a votat joi, 5 octombrie, rezoluția prin care se cere începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2023. Rezoluția a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri.