R. Moldova accede la Acordul privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
R. Moldova accede la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat joi, în a doua lectură.
„Proiectul prevede accederea la un for internațional care are ca scop de a contribui la buna desfășurare a investigării crimelor împotriva umanității comise în contextul agresiunii FR în Ucraina și colectarea probelor întru documentarea acestor infracțiuni. Astfel, scopul final este de a consolida instituțiile și practicile menite să contracareze comiterea crimelor împotriva umanității”, se precizează în analiza impactului proiectului de lege.
Măsurile necesare pentru realizarea prevederilor acordului vor fi întreprinse de către Guvern, prin intermediul Ministerului Justiției și Procuraturii Generale.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Abținerea de a participa la acest APE indirect ar arăta dezinteresul R. Moldova față de încălcările flagrante ale dreptului internațional la care asistăm și nedorința de a participa la asigurarea răspunderii pentru crima de agresiune și stabilirii despăgubirilor, fapt de neînțeles și inadmisibil în contextul în care țara noastră este al doilea stat după Ucraina, cel mai vulnerabil și afectat urmare a războiului provocat de Federația Rusă”, mai notează autorii analizei de impact.
La moment, R. Moldova este membru asociat al Registrului daunelor, însă autoritățile își propun ca țara noastră să devină în 2024 membru participant. În acest caz, contribuția la bugetul Acordului va deveni o obligație.
Potrivit calculelor preliminare, contribuția pentru anul 2024 în calitate de membru participant ar putea constitui între 25.000 și 30.000 de euro.
Ce presupune Registrul daunelor și cum funcționează?
Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei este o platformă de înregistrare, sub orice formă documentară, a informațiilor privind probele și plângerile despre prejudiciul, pierderile sau vătămările cauzate de Federația Rusă în Ucraina, începând cu data de 24 februarie 2022. Acesta nu va avea funcții de judecare și nu va fi competent să determine răspunderea și alocarea oricăror plăți sau compensații.
Activitatea Registrului va reprezenta prima componentă a unui viitor mecanism internațional de despăgubire. Acordul Parțial Extins privind registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptat pentru o perioadă inițială de trei ani, cu posibilitatea continuării acestuia, în caz de necesitate.