PSRM susține că primarilor din țară li se cere să susțină referendumul. Cancelaria de Stat respinge acuzațiile
Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) susține că primarii din țară primesc scrisori de la Cancelaria de Stat, în care li se cere să pună pe ordinea de zi a consiliilor locale subiecte privind susținerea referendumului și votarea pentru integrarea europeană. Formațiunea declară că „aceasta este o situație inacceptabilă” și cere „insistent să se oprească orice tentativă de presiune asupra autorităților locale”. Cancelaria de Stat respinge acuzațiile, menționând că nu a emis „indicații” în acest sens.
Partidul Socialiștilor din R. Moldova a emis un comunicat în care „își exprimă profunda îngrijorare” cu privire la informațiile conform cărora primarii primesc scrisori de la Cancelaria de Stat, în care li se cere să pună pe ordinea de zi a consiliilor locale subiecte privind susținerea referendumului și votarea pentru integrarea europeană. Formațiunea a publicat și imagini cu textul documentului care ar fi fost trimis în adresa primăriilor din țară.
„Aceasta este o situație inacceptabilă și ieșită din orice limite (...). Ne opunem categoric dictatului direct din partea autorităților centrale asupra autorităților locale de nivelul 1 și 2. (...) Este deosebit de revoltător faptul că astfel de acțiuni au loc în ajunul alegerilor, când autoritățile centrale încearcă să constrângă autoritățile locale să „se plieze” pe obiectivele lor politice, ignorând interesele reale ale cetățenilor și ale comunităților locale. (...) Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cere insistent să se oprească orice tentativă de presiune asupra autorităților locale și să se asigure independența acestora, garantată de Constituția și legile țării”, se arată în declarația PSRM.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Cancelaria de Stat respinge acuzațiile Partidului Socialiștilor, menționând că nu a emis asemenea „indicații” și că este „decizia Consiliilor Locale și a Consiliilor Raionale să adopte declarații în susținerea integrării R. Moldova în UE”.
„Cancelaria de Stat respinge acuzațiile care i se aduc de un partid politic. Atât Cancelaria de Stat, cât și Oficiile Teritoriale ale Cancelariei de Stat nu au emis indicații către administrația publică locală de a semna în favoarea referendumului constituțional privind Integrarea Europeană. Este decizia Consiliilor Locale și a Consiliilor Raionale să adopte declarații în susținerea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, declară reprezentanții Cancelariei de Stat.
Pe 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, în R. Moldova va avea loc și referendumul pentru modificarea Constituției, așa încât aderarea țării noastre la UE să fie declarată obiectiv strategic. Referendumul a fost organizat la solicitarea președintei R. Moldova, Maia Sandu.